Gå til hovedindhold
kontakt

Hvad kan du bruge en diætist til?

Metoderne kan være forskellige, men målet er det samme. En diætists vigtigste opgave er at hjælpe dig med at få et godt forhold til mad og din krop. Og Sygeforsikringen "danmark" giver tilskud, hvis du kunne tænke dig at besøge en diætist.

Madro: Mad er bare mad.

Ordene står på en lille tavle bag Nadja Vienbergs skrivebord. På den anden væg hænger en plakat, der bryder med gængse myter om, hvad der feder og er usundt.

Nadja Vienberg er autoriseret klinisk diætist og har specialiseret sig i sundhedspsykologi. Til daglig føler hun, at hendes vigtigste opgave er at give sine klienter ro omkring deres madvaner. Og at gøre op med de misforståelser, der for nogle har skabt et forvrænget sundheds- og kropsideal.

Mit mål som diætist er ikke nødvendigvis, at du skal tabe dig eller tage på, men at du skal få et naturligt forhold til mad, lære at stole på din krop og spise frit, så du i sidste ende kan få et bedre forhold til din krop.

Der kan være mange grunde til, at vi danskere opsøger en diætist. Det spænder helt fra den såkaldt lette ende, hvor nogen har brug for sparring til at leve lidt sundere – til mennesker, der har fået en kronisk sygdom, der kræver, at de skal lægge deres kost helt om. Det kan også være, fordi man er over- eller undervægtig. Eller har spisemønstre, der har overtaget ens liv på en ikke så hensigtsmæssig måde.

Lyt til Nadja Vienberg her, hvor hun fortæller om dengang, hun selv oplevede at have behov for at kontrollere, hvad hun spiste.
Lyt til Nadja Vienberg her, hvor hun fortæller om dengang, hun selv oplevede at have behov for at kontrollere, hvad hun spiste.

0:00

0:00

Du kan høre hele afsnittet af Nadja Vienbergs podcast ’Du burde ingenting’ her https://nadjavienberg.dk/podcast

Nogle diætister arbejder med konkrete kostplaner for at opnå specifikke resultater eller vægttab. Andre har mere fokus på samtalen, og sådan er det her hos Nadja Vienberg.

- Mange af mine klienter er i forvejen så fokuserede på regler, at de ikke har brug for flere, forklarer hun.

- Mit mål som diætist er ikke nødvendigvis, at du skal tabe dig eller tage på, men at du skal få et naturligt forhold til mad, lære at stole på din krop og spise frit, så du i sidste ende kan få et bedre forhold til din krop.

Klinisk diætist Nadja Vienberg, privat foto

Dårlig samvittighed skaber dårlig selvtillid

Du kender det sikkert: Jeg burde spise morgenmad, jeg burde ikke spise det stykke kage, jeg burde få trænet, spise grønt, tabe mig, spise mindre, gå 10.000 skridt, fjerne sukker, gluten, fedt, rødt kød, alkohol…

Det er ofte den dårlige samvittighed, der skaber de dårlige vaner og den dårlige selvtillid. 

Men ifølge Nadja Vienberg bør du faktisk ingenting. En diætist vil nemlig gerne stille spørgsmålstegn ved alt det, du tror, man bør, i forhold til mad, krop, vægt, træning og sundhed.

- Det er ofte den dårlige samvittighed, der skaber de dårlige vaner og den dårlige selvtillid. Hvis du siger til dig selv, at du ikke må spise chips, er risikoen for, at du tømmer chipsposen og får endnu dårligere samvittighed rigtig stor.

Lyt til Nadja Vienberg her, hvor hun beskriver, hvor hårdt det kan være for kroppen at være i gang med et hurtigt vægttab.
Lyt til Nadja Vienberg her, hvor hun beskriver, hvor hårdt det kan være for kroppen at være i gang med et hurtigt vægttab.

0:00

0:00

Du kan høre hele afsnittet af Nadja Vienbergs podcast ’Du burde ingenting’ her https://nadjavienberg.dk/podcast

Det er hovedsageligt kvinder, der kommer hos Nadja Vienberg. Men også en del mænd. Der er faktisk mange mænd, der overspiser eller lider af et overdrevent fokus på sundhed, fortæller hun. Hvor kvinder har fokus på den slanke krop, har mange mænd et fokus på den muskuløse.

Det er ren psykologi at få et godt forhold til din krop, og den mad du indtager. Mange klienter siger, at det kan føles mere som at gå til psykolog end diætist.

Kroppen kan ikke klokken

Det er ren psykologi at få et godt forhold til din krop, og den mad du indtager, hvorfor mange klienter også siger til Nadja Vienberg, at det hos hende kan føles mere som at gå til psykolog end diætist.

- Mennesker er ikke ens, så jeg skal vide, hvordan du har det. Og om du er mere stresset end normalt, og hvordan du har det i din krop, forklarer Nadja Vienberg.

Efter hver session giver hun sine klienter en hjemmeopgave. Det kunne være at følge sin mæthedsfornemmelse. For ifølge diætisten har vi moderne mennesker nemlig det problem, at vi er alt for meget oppe i hovedet og derfor kan overhøre kroppens signaler.

Tag spisetider for eksempel. Vi lærer fra barnsben, at ’man’ spiser morgenmad klokken 7, frokost klokken 12 og aftensmad klokken 18, hvilket selvfølgelig også er praktisk i forhold til familien og samværet omkring måltiderne. Men senere i livet lytter vi måske også, hvis nogen fortæller os, at det feder at spise efter klokken 20. Og her kan diætisten gøre dig klogere på din egen krop.

- Kroppen kan ikke klokken, så når vi har faste spisetider, kommer vi væk fra vores intuitive fornemmelser, og kroppen får sværere ved at kende forskel på sult og mæthed. Sker det, risikerer du at tage på eller det modsatte, og i værste fald kan det udvikle sig til en spiseforstyrrelse, siger Nadja Vienberg.

- Derfor er mit bedste råd som diætist at lytte til din krop. Til din sult, mæthed og lyst og dernæst lægge den dårlige samvittighed væk. Du vil opleve at få det langt bedre i forhold til din krop, end hvis du tvinger dig selv på endnu en slankekur. Yoyo-vægt er faktisk noget af det mest usunde, du kan gøre mod din krop.

Klinisk diætist Nadja Vienberg. Privat foto

Om Nadja Vienberg

Autoriseret klinisk diætist og forfatter. Arbejder med overvægt til undervægt og er specialiseret i sundhedspsykologi. Stor forstand på BED (tvangsoverspisning). Arbejder også med at forebygge spiseforstyrrelser med kognitive og coachinginspirerede metoder.

Tilskud fra "danmark"

Hvis du er medlem af "danmark" i en tilskudsberettiget gruppe, kan du få tilskud til autoriseret klinisk diætist.

Du kan hurtigt få brug for "danmark"

Når du er medlem af "danmark", får du tilskud til tandlæge, briller, kontaktlinser, fysioterapi, vaccination, diætist, jordemoder og meget mere. Meld dig ind nu, mens du er rask. Du kan hurtigt få brug for "danmark"s mere end 350 forskellige tilskud.

Bliv medlem
Badminton spiller