Gå til hovedindhold
kontakt
30. oktober 2023

350 mio. mennesker er kroniske smittebærere af hepatitis B

Det virker som en vild påstand, men ifølge Danske Lægers Vaccinations Center er den god nok. Her kan du læse, hvad der ligger bag det enorme tal.

Når cirka 350 millioner mennesker globalt set er kroniske smittebærere af hepatitis B, så skyldes det blandt andet, at der skal meget lidt til for at overføre smitten. Faktisk er en mikroliter blod nok, oplyser Danske Lægers Vaccinations Center.

I Danmark er det overvejende, når vi rejser ud, at vi bliver smittet. Det sker blandt andet ved seksuel kontakt og gennem blod, hvis du for eksempel får brug for medicinsk behandling – eller hvis du vælger at få en tatovering eller piercing under dit udlandsophold. Børn, der leger med lokale børn med kronisk hepatitis B, er imidlertid også i risiko for at blive smittet for eksempel gennem rifter og bid. Heldigvis har de mindre risiko for at udvikle sygdommen.

Hvad er forskellen på A, B og C?

Hepatitis er en række sygdomme, som angriber leveren og giver betændelse. De mest almindelige er hepatitis A, B og C, som alle tre kommer af virus. Sygdommen kaldes også leverbetændelse.

Du kan blive vaccineret mod hepatitis A og B, men der findes endnu ingen vaccine mod hepatitis C. Der er til gengæld en effektiv behandling mod hepatitis C – men ikke mod A og B, som enten er akut og går over af sig selv, eller som i hepatitis B’s tilfælde kan udvikle sig til en kronisk sygdom med en varighed på over seks måneder. Her kan behandlingen holde sygdommen i ro, men ikke kurere.

I Danmark blev der i 2021 rapporteret om 22 tilfælde af hepatitis A og 124 tilfælde af hepatitis B

Omkring en halv milliard mennesker menes i øjeblikket at være smittede med hepatitis, og Verdenssundhedsorganisationen WHO anser, at hepatitis er en af de største helbredsudfordringer i verden.

Men selvom hepatitis er globalt udbredt, så er risikoen for smitte højst i udviklingslande som Asien, Afrika og Sydamerika, hvor der er områder med lav hygiejne.

Hvad kan du selv gøre?

Skal du rejse til områder med høj smitterisiko, så anbefales det, at du bliver vaccineret før afrejse. I Thailand, som er et yndet rejsemål for danskere, er det hepatitis A og B, du skal vaccineres mod. Men ikke nødvendigvis begge vacciner – det afhænger af dit helbred og din rejse.

Hepatitis A smitter gennem vand og ubehandlede fødevarer. Derfor anbefales det, at du altid uanset længden på din rejse vaccineres mod hepatitis A. Selv om den ikke kan udvikle sig til en kronisk sygdom, kan sygdomsforløbet være en ubehagelig oplevelse.

Hepatitis B-vaccinen anbefales til dig, der planlægger en længere rejse til et område med høj smitte, eller hvis du er i risikogruppe. Det kan for eksempel være fordi, du bor i husstand med eller er seksualpartner med en person med hepatitis. Hepatitis B smitter som nævnt gennem blod og kropsvæsker, som kommer ind i kroppen blandt andet ved seksuel kontakt. Virus kan også overleve uden for kroppen og smitte via størknet blod på brugt barbergrej, kanyler, knive og andre instrumenter. Og selv om kun cirka 30 procent af smittede voksne udvikler symptomer, kan hepatitis B udvikle sig til alvorlig sygdom som leverbetændelse.

3 vigtige vaccineråd

1. Tjek, før du rejser
rejse.ssi.dk kan du se, hvilke vacciner Statens Serum Institut anbefaler ved rejser til udlandet.

2. Bestil vaccination i god tid
Husk at kontakte din læge eller en vaccinationsklinik i god tid, da nogle vacciner skal gives flere uger før afrejse.

3. Få tilskud til din vaccine
Rejsevacciner skal du selv betale for. Men er du medlem af Sygeforsikringen "danmark" i en tilskudsberettiget gruppe, kan du få tilskud til din vaccine.

Du kan hurtigt få brug for "danmark"

Når du er medlem af "danmark", kan du få du tilskud til tandlæge, psykolog, kontaktlinser, fysioterapi, vaccination, diætist og meget mere. Meld dig ind nu, mens du er rask.

Bliv medlem
Badminton spiller