Gå til hovedindhold

Hår, hud og negle

Udgivet: af

Derfor får man karsprængninger

Karsprængninger er små, røde, grenformede årer, der ofte ses i ansigtet, på benene eller andre steder på kroppen. Bliv klogere på årsag, behandling og forebyggelse.

Du kan få karsprængninger, når små fine blodkar forvilder sig op i det øverste lag af huden, hvor de ikke har nogen funktion. Her ses de som mere eller mindre tydelige røde forgreninger i huden fra næsten usynlige til en halv eller en hel millimeters tykkelse, der ligner små blodårer. Det fortæller privatpraktiserende hudlæge, Jørgen Esmann, Dr. Esmanns Klinik, Hellerup.

- Vind, vejr og solforbrænding på de udsatte steder i ansigtet, typisk på kinder, kindben og næsen, hvor solen rammer, kan give karsprængninger.

- Du ser karsprængninger som en rødmen eller nogle spindelvævslignede streger, der primært kommer i ansigtet, men som også kan dukke op på benene og andre steder på kroppen. De kan give fysiske gener, men er for de fleste et kosmetisk problem. De rammer primært kvinder, og blandt patienterne vil jeg skyde på, at tre ud af fire er kvinder fra 30 år opefter. Du kan sagtens fjerne dem, for de tilfører ikke huden næring og har ikke nogen anden funktion, siger Jørgen Esmann.

Hvorfor får man karsprængninger?

Jørgen Esmann fortæller, at karsprængninger almindeligvis kommer med alderen. Derudover kan kvinder få dem på benene i forbindelse med graviditet og som en følgevirkning efter operation for åreknuder.

- Vind, vejr og solforbrænding på de udsatte steder i ansigtet, typisk på kinder, kindben og næsen, hvor solen rammer, kan give karsprængninger. Derudover kan du få dem efter en operation for åreknuder. Ved en sådan operation går man ind og lukker de store blodkar. Det betyder, at de kar, som normalt føder ind i de nu lukkede kar, pludselig ender blindt, og når de gør det, vil kroppen prøve at regenerere blodkar. Den laver derfor nogle små fine blodkar, der forgrener sig ud til siderne, og vi ser dem som karsprængninger, siger Jørgen Esmann.

Rosacea giver karsprængninger

Han forklarer, at en anden årsag er hudsygdommen Rosacea, hvor symptomerne blandt andet er tør og kløende hud, irriterede og hævede øjenlåg og karsprængninger.

Rosacea er til dels en arvelig, kronisk og inflammatorisk hudsygdom

- Mange af de karsprængninger, vi ser i ansigtet, kommer som følge af hudsygdommen Rosacea, som er en betændelsesreaktion omkring talgkirtlerne i huden. Det er en kronisk sygdom, hvor kroppen udvikler ekstra blodkar, der begynder som en diffus rødmen, men udvikler sig til, at man kan se tydelige kar på kinderne og hagen. Er der mange aknelignende forandringer, er forskellige cremer eller antibiotika bedst, men er det primært brændende rødme, vil laser være bedst. Cirka halvdelen af mine patienter med karsprængninger har dem som følge af Rosacea. Derudover kan en række forskellige bindevævssygdomme, der påvirker immunsystemet som for eksempel leddegigt, også give karsprængninger, siger Jørgen Esmann.

Karsprængninger er som nævnt hovedsagligt et kosmetisk problem, men de kan også give et fysisk ubehag, typisk ved Rosacea, hvor de kan de give en brændende fornemmelse i huden, som gør huden mere sensitiv. Blodkarrene modtager og optager varme, så det kan være ubehageligt at opholde sig solen.

Hvornår skal man søge læge?

Jørgen Esmann svarer, at hvis man går rundt med en rød næse og røde kinder, vil de fleste selvsagt være generet af det. Det er dog helt individuelt, hvornår man vælger at få behandling. Han tilføjer, at man kan blive henvist til behandling hos en privatpraktiserende hudlæge, hvis man har Rosacea, men at man selv skal betale for den rent kosmetiske behandling.

Behandling af karsprængninger

Den almindelige behandling af karsprængninger i ansigtet er laser og laserlignende lys. Personer med Rosacea har typisk været i behandling med cremer eller tabletter, før de konsulterer en hudlæge med henblik på at behandle karsprængningerne. Hvis der er rødmen tilbage, kan man også her fjerne den med en laser.

- I behandlingen brænder man blodkarrene, så de lukker sig. Laserbehandlingen giver ved Rosacea en ekstra gevinst, idet lyset også påvirker talgkirtlerne, så de skrumper, og den betændelseslignede reaktion i huden bliver bedre. Laser fjerner altså ikke kun karsprængninger, men forbedrer også tilstanden.  På benene kan man også bruge laser, men da mange af karrene her er i forgrenede netværk, bruger man oftere en behandling, der hedder sklerosering. Man injicerer koncentreret sukkervand og kan med et enkelt prik ramme et helt forgrenet netværk. Sukkervandet virker ved at irritere og ætse blodkarrene indefra, så de bliver ødelagt, siger Jørgen Esmann.

Han understreger, at laserbehandlingen med årene er blevet meget udbredt, blandt andet fordi risikoen for ardannelse er lille.

Kan man forebygge karsprængninger?

Det primære råd fra Jørgen Esmann lyder, at man bruger solcreme og så vidt muligt undgår solskader. Man kan ikke forebygge Rosacea, og det er svært at forebygge karsprængninger på benene, når de opstår ved graviditet og efter operation. Derudover er der en arvelig komponent, så nogle er disponeret for nemmere at få karsprængninger end andre. Man ved ikke hvorfor.

De mest almindelige årsager til karsprængninger

  • Alder

  • Vind, vejr og sol

  • Graviditet

  • Følge efter operation for åreknuder

  • Rosacea og visse andre hudsygdomme

  • Man kan arve det

  • Bindevævssygdomme

Rosacea

Rosacea er til dels en arvelig, kronisk og inflammatorisk hudsygdom, der giver rødmen og små knopper i ansigtet. Sygdommen er mest udbredt blandt personer i 30-50-årsalderen. Man kender ikke årsagen til sygdommen. Forværring af sygdommen kan undgås ved at anvende solbeskyttelse samt at undgå situationer, der medfører umiddelbar forværring af sygdommen, for eksempel stærkt krydret mad, varme drikke, varm mad og alkohol. 

Mere om hår, hud og negle

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.