Gå til hovedindhold

Hår, hud og negle

Udgivet: af Camilla H. Gjedde

En tredjedel af alle kvinder oplever hormonbetinget hårtab

Der kan være mange årsager til, at kvinder taber håret. En af de mere udbredte er hormonelle forandringer, der kan forekomme hos alle kvinder i løbet af livet. Et hormonbetinget hårtab kan i mange tilfælde behandles, men det kræver, at grunden til hårtabet bliver klarlagt sammen med din læge og gynækolog.

Mere end en tredjedel af alle kvinder oplever i løbet af livet, at de taber større mængder hår. Hårtab er ikke en farlig tilstand, men for mange betyder det nedsat livskvalitet, og derfor er det en god idé at søge hjælp til at finde ud af, hvad årsagen til hårtabet er.

Kønshormoner spiller en rolle

Der kan nemlig være mange grunde til, at kvinder taber håret. Dét fortæller speciallæge i gynækologi og obstetrik, Christine Felding:

- Overgangsalderen og PCOS er nogle af de primære årsager til, at hårets struktur kan ændre sig. Dette skyldes en ubalance i østrogen- såvel som testosteronniveauet, og ubalancen forekommer forskelligt, alt efter om du er i overgangsalderen eller har PCOS. En hormonspiral samt graviditet og fødsler kan være andre hormonbetingede årsager til hårtab hos kvinder, siger hun og fortsætter:

- Testosteron er det mandlige kønshormon, mens østrogen er det kvindelige. Hos kvinder i overgangsalderen er østrogenet næsten væk, mens testosteronniveauet er relativt forøget. Kvinder med PCOS har derimod både forhøjet østrogen og testosteron.

At testosteronniveauet er relativt forøget i overgangsalderen, betyder ikke, at testosteronniveauet stiger i overgangsalderen. Det betyder blot, at testosteronniveauet er forøget, og at mængden af østrogen falder i overgangsalderen.

Det er ikke muligt at forebygge hårtab med ekstra vitaminer eller hårprodukter. Er hårtabet hormonelt betinget, vil det i de fleste tilfælde komme tilbage igen, på nær ved overgangsalderen, når først den rette behandling er i gang.

Felding fortæller, at der først er tale om et egentligt hårtab som en medicinsk tilstand, hvis du har mistet omkring 1/3 af håret. Men for mange kvinder er det noget, der fylder meget i det daglige, allerede når de f.eks. oplever ekstra meget hår på hårbørsten Der skal dog et ret stort hårtab til, før andre lægger mærke til det – og heldigvis er der råd for nogle af årsagerne til et hormonbetinget hårtab:

- Medmindre det skyldes overgangsalderen, vil et hormonelt hårtab i mange tilfælde vokse ud af sig selv igen. Grunden til det må dog først diagnosticeres, før du kan få den rette behandling for at oprette den hormonelle balance igen.

Der er flere andre årsager til hårtab hos kvinder, som ikke er hormonalt betingede. Se boksen i bunden af artiklen.

Hvad er PCOS?

PCOS er en forkortelse af polycystisk ovarie syndrom. PCOS er en hormonel forstyrrelse, hvor både østrogenet og testosteronet i kvindens blod er forhøjet. Sygdommen optræder hos cirka 10 procent af kvinder i den fødedygtige alder. Kvinder med PCOS har ofte uregelmæssige menstruationer eller slet ingen, og PCOS kan medføre, at du har vanskeligt ved at blive gravid ved egen hjælp.

Kilde: Netdoktor

PCOS-patienter kan opleve høje tindinger

Grundet det øgede testosteronniveau kan kvinder, der har PCOS, opleve, at håret udvikler sig på en måde, du ellers normalt ser hos mænd. Nemlig mere hår alle steder på kroppen. Dette er en tilstand, der kaldes hirutisme, og hos disse kvinder kan der også forekomme høje tindinger, forklarer Christine Felding:

- Ved hirutisme oplever kvinder mere hår de fleste steder på kroppen; bl.a. op mod navlen, rundt om brystvorterne eller i ansigtet, men de kan samtidig opleve lidt høje tindinger, som nogle mænd også får. Tilstanden med høje tindinger kaldes androgen alopeci, og det er blandt andet dét, der kan få kvinder med PCOS til at mærke hårtabet. Også resten af området omkring panden samt på issen er nogle af de steder, nogle kvinder oplever at miste håret.

Er hårtabet hormonelt betinget grundet PCOS, er det de helt almindelige behandlingsmåder mod sygdommen, som p-piller og vægttab, der også kan benyttes for at rette op på lige netop dén hormonelle ubalance:

- For at komme i behandling for PCOS henviser din praktiserende læge dig til en gynækolog. Den bedste behandling mod PCOS er motion og – for nogle – vægttab, da mange kvinder med PCOS også er overvægtige. Har hverken motion eller vægttab hjulpet, er der også sukkersygemedicinen ’Metformin’, der i stedet kan bruges som behandling, hvis kvinden ønsker at blive gravid og derfor ikke skal tage p-piller.

Der kan være mange årsager til, at kvinder taber håret. En af de mere udbredte er hormonelle forandringer, der kan forekomme hos alle kvinder i løbet af livet.

Graviditet, fødsel og hormonspiral

PCOS eller overgangsalderen ér de to primære grunde til hormonbetinget hårtab hos kvinder. Men nogle oplever også, at håret bliver tyndere eller forsvinder i mindre områder, når de får en hormonspiral, eller når de har født.

- En hormonspiral indeholder gestagen (syntetisk progesteron), der også har en androgen funktion – som kan resultere i de førnævnte høje tindinger. Der kan gå flere måneder og endda måske år, før du lægger mærke til hårtabet, men så snart hormonspiralen fjernes, begynder håret at komme igen, siger Christine Felding.

Androgener er kønshormoner (eksempelvis testosteron), der fremmer udviklingen af klassiske mandlige karaktertræk. Det kan for eksempel være øget hårvækst på kroppen eller hårtab på hovedet, som fx høje tindinger.

Når barnet først er ude, daler niveauet af østrogen drastisk. Østrogenniveauet er nærmest som på vågeblus, og så er det, at et hårtab kan forekomme.

Som gravid har du et ”tårnhøjt niveau af østrogen”, der sørger for, at du kan holde på barnet i livmoderen. Det er ikke det høje niveau af østrogen, der kan resultere i et hårtab, men derimod tidspunktet efter, at barnet er kommet til verden, forklarer Felding:

- Når barnet først er ude, daler niveauet af østrogen drastisk. Østrogenniveauet er nærmest som på vågeblus, og så er det, at et hårtab kan forekomme.

Når kroppen begynder at fungere normalt igen, menstruationerne begynder at komme igen osv., skal håret som regel dog nok komme igen, forsikrer gynækologen.

Få hjælp, og få dit hår tilbage

For at sætte en stopper for hårtabet og sørge for, at det kan begynde at vokse normalt igen, er det væsentligt at få afdækket, om hårtabet skyldes PCOS, overgangsalderen, din hormonspiral eller en helt anden ikke-hormonel faktor.

Først da kan behandlingen for at rette op på den hormonelle ubalance startes.

Og spørger du eksperten, om der ikke er noget, du selv kan gøre for at forebygge eller mindske et hormonelt hårtab, er svaret klokkeklart:

- Nej. Det er ikke muligt at forebygge hårtab med ekstra vitaminer eller hårprodukter. Er hårtabet hormonelt betinget, vil det i de fleste tilfælde komme tilbage igen, på nær ved overgangsalderen, når først den rette behandling er i gang, afslutter Christine Felding.

Typiske årsager til hårtab

Hormonelt betinget:

  • Overgangsalder

  • PCOS

  • For højt testosteronniveau

  • Hormonspiral

  • Graviditet og fødsler

Andre grunde til hårtab:

  • Stofskiftesygdom

  • Kemoterapi

  • Medicinske bivirkninger

  • Arvelighed/genetiske faktorer

  • Stress

Kilde: Christine Felding

Christine Felding er speciallæge i gynækologi og obstetrik (kvindesygdomme og fødselshjælp). Hun blev færdig som speciallæge i 1986 og er i dag bl.a. freelance gynækolog og foredragsholder samt bestyrelsesmedlem i flere lægefaglige foreninger.

Mere om hår, hud og negle

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.