Gå til hovedindhold

Kost, motion og livsstil

Udgivet: af Birgitte Staahl, redaktør, Netdoktor.dk

Husk D-vitamin om vinteren: 5 vigtige tips

Hver vinter opfordres danskerne til at tage tilskud af D-vitamin. Men hvorfor er D-vitamin så vigtigt, at vi ligefrem skal tage tilskud? Og hvordan får man bedst effekt af tilskuddet? Det dykker vi ned i her.

Vi er godt på vej ind i den mørke vinter, og det betyder, at det endnu engang er blevet tid til, at vi skal tage tilskud af D-vitamin. D-vitamin får vi nemlig primært fra solen, og den er som bekendt ikke så fremtrædende i store dele af vinterhalvåret.

Selvom D-vitamin også findes i mad, for eksempel i fed fisk og mælkeprodukter, så er det næsten umuligt at få dækket sit D-vitamin-behov fra kosten alene. Derfor er det altså ikke nok at sørge for at spise godt med laks og sild i løbet af vinteren - man bør supplere med tilskud af D-vitamin. Sådan lyder i hvert fald anbefalingen fra Fødevarestyrelsen.

Man skal tage D-vitamin i forbindelse med et måltid. Det skal man, fordi D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin. Det betyder, at der skal være noget fedtstof tilgængeligt i et måltid for, at du med sikkerhed optager D-vitamin.

Sidder du alligevel, og er lidt i tvivl om, hvorfor D-vitamin er så vigtigt, og om du i det hele taget bør tage tilskud, så har vi allieret os med Mette Borre, som er klinisk diætist ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, der her besvarer fem af de mest almindelige spørgsmål om D-vitamin.

Hvad bruger kroppen D-vitamin til?

- Kroppen bruger primært D-vitamin til at optage kalk. Det er den vigtigste funktion, fortæller Mette Borre.

Kalk er en vigtig byggesten i vores knogler, og kroppen skal hele tiden bruge kalk for at opbygge og vedligeholde knoglerne. Mette Borre fortæller, at D-vitamin desuden har en effekt på immunforsvaret og på muskelfunktionen, men at den absolut vigtigste funktion altså er at hjælpe kroppen med at optage kalk og på den måde holde knoglerne stærke.

Der har været spekuleret i, om D-vitamin kunne forebygge f.eks. kræft og hjerte-kar-sygdomme, men det er der ikke bevis for.

Hvordan tager man D-vitamin korrekt?

- Man skal tage D-vitamin i forbindelse med et måltid. Det skal man, fordi D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin. Det betyder, at der skal være noget fedtstof tilgængeligt i et måltid for, at du med sikkerhed optager D-vitamin, forklarer diætisten.

Måltidet kan for eksempel indeholde smør, olie, frø og kerner eller fed fisk. Så er man i hvert fald sikker på at få fedt nok til, at vitaminet bliver optaget. Spiser man tilskuddet uden fedtstof, vil vitaminet ikke blive optaget i kroppen, og dermed får man ikke den ønskede effekt.

Hun fortæller videre, at man i udgangspunktet kan tage tilskuddet på et hvilket som helst tidspunkt på dagen, og der er ikke nogle fødevarer, man skal undgå at spise sammen med tilskuddet.

Det er dog vigtigt at være opmærksom, hvis man tager kalktilskud sammen med D-vitamin-tilskuddet. Det er der for eksempel mange mennesker med knogleskørhed, der gør.

- Hvis man tager tilskud af kalk, skal man tage det sammen med D-vitamin til et måltid uden mejeriprodukter - hvis du spiser en portion havregryn med mælk om morgenen, så er det ikke nogen god idé at tage kalktilskud til det måltid. Så skal du gemme det til din aftensmad, siger Mette Borre og tilføjer, at kroppen kun kan optage en vis mængde kalk ad gangen, og derfor er det godt at fordele sit kalkindtag henover døgnet,

Kan man få for meget D-vitamin?

- Ja, det kan man godt, men det sker meget sjældent. Den øverste grænse for, hvor meget D-vitamin en voksen kan tage, uden at det går ud over helbredet, er 100 mikrogram om dagen, og det, vi bliver anbefalet, er at tage 10 mikrogram. Derfor plejer vi at sige, at det er helt ufarligt. En egentlig forgiftning er vi ikke bekymrede for.

Hvis man får for meget D-vitamin over en længere periode, kan det føre til, at kalk-niveauet i kroppen stiger mere, end hvad godt er, og det kan give symptomer som mavesmerter, opkastning og hovedpine. Man skal kontakte lægen, hvis man begynder at få symptomer efter at have indtaget for store mængder D-vitamin.

Det anbefales at tage tilskud af D-vitamin fra oktober til april. Ifølge Mette Borre har alle danskere godt af at tage tilskuddet - også selvom man ellers er ung, sund og rask, og man behøver ikke at få konstateret D-vitamin-mangel, før man begynder at tage tilskud af D-vitamin.

Hvordan ved man, om man har behov for D-vitamin?

Der er nogle mennesker, som er i særlig risiko for at komme til at mangle D-vitamin. Det er for eksempel

  • Personer med mørk hud

  • Personer, der går tildækket

  • Personer, der spiser vegansk

  • Ældre over 70 år

  • Personer der bor på plejehjem

Disse grupper anbefales at tage tilskud året rundt.

Derudover anbefales den øvrige befolkning at tage tilskud af D-vitamin fra oktober til april. Ifølge Mette Borre har alle danskere godt af at tage tilskuddet - også selvom man ellers er ung, sund og rask, og man behøver ikke at få konstateret D-vitamin-mangel, før man begynder at tage tilskud af D-vitamin.

Hvilket tilskud skal man vælge?

Der findes mange forskellige typer af tilskud på markedet. Nogle er i pilleform, mens andre er i kapsler, hvor vitaminet er opløst i olie. Der er også vitaminer i forskellige prisklasser, men der er ikke dokumentation for, at dyre tilskud er bedre end de billige. Ifølge Mette Borre er det ikke så vigtigt, hvilken type tilskud man vælger, så længe man husker at tage tilskuddet i forbindelse med et måltid.

Mette Borre anbefaler, at man tager tilskuddet som separat tablet og ikke som en del af en multivitamintablet. Hvis man har behov for kalktilskud, kan det være en god idé at tage et tilskud, der er tilsat D-vitamin.

- Vi har ikke dokumentation for, at vi alle sammen skal tage forskellige blandede tilskud. I en almindelig multitablet, er der for eksempel også jern i, og det er faktisk ikke alle, der har godt af det. De fleste af os har jo egentlig ikke brug for at tage en vitaminpille. Så man skal købe D-vitamin-tilskud som et enkeltstående tilskud, fortæller hun.

Fødevarestyrelsens anbefalinger om D-vitamin

5-10 µg (mikrogram) D-vitamin dagligt i vinterhalvåret (oktober-april):

  • Alle voksne og børn fra 4 år

10 µg (mikrogram) D-vitamin dagligt hele året anbefales til:

  • Børn fra 2 uger og indtil 4 år. Spædbørn, som dagligt får 800 ml modermælks-erstatning med 1,3 µg (mikrogram) D-vitamin pr 100 ml eller mere, skal dog ikke have D-vitamintilskud. Hvis forældrene ønsker at give barnet en børnevitaminpille, skal barnet ikke samtidig have D-vitamintilskud.

  • Gravide og ammende

  • Børn og voksne med mørk hud

  • Børn og voksne, som bærer en tildækkende påklædning om sommeren

  • Børn og voksne, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys

20 µg (mikrogram) D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium hele året anbefales til:

  • Personer over 70 år

  • Personer i plejebolig og hjemmepleje, uanset alder

  • Personer i øget risiko for knogleskørhed, uanset alder

Kilde: Fødevarestyrelsen

Mette Borre er klinisk diætist ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet

Mere om kost, motion og livsstil

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.