Gå til hovedindhold

Det mentale helbred

Udgivet: af Annette Aggerbeck, www.aggerbeck-kommunikation.dk

Du arver delvist dit humør, men du kan styre meget selv

Vi er født med en grundstemning, men vi er ikke slaver af den. Vores humør påvirkes af tanker, handlinger og kropstilstande, som vi delvist selv kan styre. Her får du enkle strategier til godt humør i hverdagen.

Nogle mennesker tager det altid roligt, når de sidder i bilen i myldretidstrafikken. De lytter måske til deres yndlingsmusik og nyder øjeblikket, mens de venter. Andre banker frustreret på rattet, dytter utålmodigt og lader irritationen vokse. Hvorfor reagerer vi så forskelligt på de samme situationer? Svaret ligger ofte i vores humør.

Det er ikke blot fint, men vigtigt at opleve hele spektret af følelser – både de positive og de negative.

Vi er født med forskelligt basishumør, som også kan kaldes lykkeniveau. Nogle går grundlæggende glade gennem livet og er ikke så nemme at slå ud. Andre har en mere trist grundstemning og lader sig lettere gå på. De fleste af os ligger et sted midt imellem, ifølge Hans Henrik Knoop, der er lektor på Aarhus Universitet og forsker i positiv psykologi.

- Ligesom vi er genetisk disponerede for en fysisk højde, er vi disponerede for en ”psykisk højde” dvs. en humørmæssig grundstemning. Op mod 50 % af vores basishumør har vi arvet. Humøret påvirkes selvfølgelig også af vores overordnede livsomstændigheder og af vores dagsform, men vi er meget tilbøjelige til at vende tilbage til vores grundstemning, uanset om vi møder modgang eller medgang, siger Hans Henrik Knoop.

Betyder alderen noget for humøret?

- Undersøgelser viser, at basishumøret ofte dykker lidt i perioden fra cirka 35 år til 50 år på grund af samtidige arbejdsmæssige, familiemæssige og økonomiske udfordringer. Men når vi bliver lidt ældre og bedre til at prioritere, og børnene er godt på vej, får mange mere frihed og tid til fordybelse og aktiviteter. Det har en positiv indflydelse på humøret. Humøret handler dog mere om vores tilgang til livet end om alder som sådan.

Livsindstilling har betydning for dit humør

Vores livsindstilling har ofte større betydning for humøret end materielle vilkår, der ifølge forskning kun står for omkring 15 % af vores basishumør, hvis vi vel og mærke er fri af fattigdom, og derfor ikke behøver bekymre os ret meget om det materielle.

- Hvis vi ser på udfordringer som midlertidige og finder måder at skifte perspektiv på, er vi mere modstandsdygtige over for dårligt humør. Det handler om også at kunne fokusere på løsninger, når der er problemer.

Hans Henrik Knoop peger på, at troen på, at vi kan regulere vores følelser og humør også har stor betydning.

- Hvis vi har en grundlæggende tro på fremtiden – det vil sige en positiv livsindstilling – kombineret med kompetence til at forstå følelser og bruge dem hensigtsmæssigt, hjælper det os til at bevare det gode humør i både gode og svære tider.

Er det sundt at være glad hele tiden? Eller er det fint at være i dårligt humør nogle gange?

- Det er ikke blot fint, men vigtigt at opleve hele spektret af følelser – både de positive og de negative. Vores følelser, tanker og adfærd spiller sammen og hjælper os med at navigere i livet. For eksempel er det hensigtsmæssigt at føle frygt, hvis vi er i fare. Negative følelser aktiverer vores overlevelsesinstinkter og gør os i stand til at handle hurtigt i truende situationer.

- Vi har dog en naturlig tendens til at være langt mere opmærksomme på det negative end det positive – kaldet ”negativitetstendensen”. Denne tendens/bias er udviklet gennem millioner års evolution, hvor det var afgørende for vores overlevelse at prioritere trusler over glæder. Det gennemsyrer stadig vores liv i dag og kan let få os til at fokusere alt for meget på problemer frem for løsninger eller muligheder.

Ifølge forsker i positiv psykologi Hans Henrik Knoop er du i høj grad din egen lykkes smed, inden for de rammer du nu lever under. Rammerne betyder selvfølgelig altid noget, men selvvalgte aktiviteter, hvor du tænker frit og tager ansvar for din hverdag, har stor positiv betydning humøret.

Tænk og handl dig i godt humør

Det er vigtigt, at vi ikke lader vores negativitetstendens fylde for meget. Det kræver bevidst opmærksomhed og handling.

- Humøret er tæt knyttet til såvel vores tanker som adfærd og kropstilstand. Hvis du for eksempel tager en løbetur, vil du typisk opleve at være i bedre humør bagefter. Det skyldes blandt andet, at fysisk aktivitet udløser hormoner som endorfin og dopamin. Det gælder, også selvom vi er i dårlig form og bare vil have det overstået, når vi starter på den fysiske aktivitet. Men undersøgelser viser, at vores forventninger også spiller en stor rolle. Og hvis du ved, at motion gør dig glad, kan det øge den positive effekt yderligere. På den måde kan vi tænke og handle os til et bedre humør.

Flere veje til godt humør

Ifølge Hans Henrik Knoop er du i høj grad din egen lykkes smed, inden for de rammer du nu lever under. Rammerne betyder selvfølgelig altid noget, men selvvalgte aktiviteter, hvor du tænker frit og tager ansvar for din hverdag, har stor positiv betydning humøret.

- Når du aktivt vælger at lære nyt, skabe noget originalt og bidrage til verden, styrkes dit mentale velvære. Oplevelsen af at have noget unikt at bidrage med giver ikke blot mening, men vil som regel også højne humøret mærkbart.

Brug dine karakterstyrker

En veldokumenteret vej til et bedre humør er at bruge vores karakterstyrker i hverdagen. Ifølge positiv psykologi findes der 24 universelle karakterstyrker, som vi hver især har en unik kombination af. Denne kombination kan kortlægges via en selvtest, og resultaterne kan du umiddelbart bruge i din hverdag (se boksen om karakterstyrker).

- Når vi får mulighed for at bruge og udvikle vores styrker, oplever vi ofte glæde, stolthed og harmoni. Forskning viser, at lykkefølelsen stiger, jo mere vi udfolder vores styrker, især når vi finder nye måder at bruge dem på – både i privatlivet og på jobbet, siger Hans Henrik Knoop.

Karakterstyrker: En videnskabelig metode til at booste dit humør

Positiv psykologi identificerer 24 universelle karakterstyrker, som alle mennesker besidder i varierende grad. Ved at bruge dine karakterstyrker bevidst i hverdagen, kan du forbedre dit humør.

Styrkerne er opdelt i 6 hovedkategorier:

  1. Visdom: Kreativitet, nysgerrighed, dømmekraft, kærlighed til læring, perspektiv.

  2. Mod: Tapperhed, vedholdenhed, ærlighed, entusiasme.

  3. Medmenneskelighed: Kærlighed, venlighed, social intelligens.

  4. Retfærdighed: Teamwork, retfærdighed, lederskab.

  5. Selvbeherskelse: Tilgivelse, ydmyghed, forsigtighed, selvkontrol.

  6. Åndelighed: Taknemmelighed, håb, humor, åndelighed, værdsættelse af skønhed og dygtighed.

VIA Character Strengths-testen er en meget veldokumenteret test, som er baseret på næsten 35 millioner menneskers bidrag. Testen er oprindeligt udviklet af to amerikanske psykologer. Testen rangerer dine 24 styrker og hjælper dig med at forstå, hvilke af dem der er dine mest fremtrædende. Tag testen her: https://www.viacharacter.org/account/register. Testen er gratis, men du skal registrere dig for at få adgang til den.

Kilde: Hans Henrik Knoop, lektor på DPU, forsker i positiv psykologi

7 ting der løfter humøret

  1. Prioritér dybe og varme relationer.

  2. Prioritér at være helhjertet i så meget af hverdagen som muligt.

  3. Vær bevidst om, hvad du er god til, og hvad der giver dig energi – og brug denne bevidsthed i din planlægning af fremtiden.

  4. Sørg for at spise sundt, motionere og få god søvn.

  5. Undgå langvarig og ekstrem stress – og betragt kortvarig, moderat stress som din præstationsfremmende ven.

  6. Brug dine følelser og dit humør som et indre ’instrumentpanel’ til at træffe gode beslutninger og håndtere udfordringer.

  7. Vær bevidst om, at der ikke findes noget menneske, der er nøjagtig som dig – og at du derfor kan give verden noget, som ingen anden kan give.

Kilde: Hans Henrik Knoop, lektor på DPU, forsker i positiv psykologi

3 veje til godt humør med taknemmelighed

Du kan hjælpe dig selv og andre til bedre humør ved at fokusere på taknemmelighed. Prøv disse øvelser:

  1. Før taknemmelighedsdagbog. Brug hver dag lidt tid på at skrive om tre ting, du er taknemmelig for.

  2. Skriv et brev til en, du holder af. Skriv om alt det ved vedkommende, som du sætter pris på. Læs eventuelt brevet højt for vedkommende.

  3. Sig ’tak’ til andre i hverdagen, når der er grund til det. Det gør ikke kun dig i godt humør, men du giver også andre en gave, som de bærer med videre.

Kilde: Hans Henrik Knoop, lektor på DPU, forsker i positiv psykologi

Mere om det mentale helbred

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.