Gå til hovedindhold

Det mentale helbred

Udgivet: af Christine Foss Henriksen, redaktør, Netdoktor.dk

ADHD hos børn: Gode råd, mens I venter på udredning

Venter dit barn på udredning for ADHD? Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst kan hjælpe dit barn i ventetiden, kan du få gode råd af en børne- og ungdomspsykiater her.

Hvis du som forælder venter på, at dit barn bliver udredt for ADHD, så kan ventetiden måske føles uoverskuelig. Det kan være, at du oplever et barn, som ofte er træt, ked af det og har kort lunte. Måske er der mange konflikter derhjemme, og du står med følelsen af ikke at slå til som forælder eller vide, hvordan du hjælper.

Så kan der være hjælp at hente ved at indføre struktur og faste rutiner for barnet og samtidig sætte dig ind i, hvad ADHD er.

ADHD-hjernen bliver hurtigere træt

Hvis du har ADHD, så betyder det i praksis, at du har en hjerne, der hurtigt bliver træt, og det gør meget ved stresstærsklen, forklarer børne- og ungdomspsykiater Jakob Ørnberg.

- Vi kender alle til det, at når vi er trætte, så gør det en hel masse ved vores motivation, vores følelsesmæssige overskud og vores energi. Funktionelt betyder det, at du har en nedsat stresstærskel. Du bliver overloadet af lyde, af at skulle fokusere og koncentrere dig.

Og hvad sker der? Det kommer til udtryk som irritabilitet, konflikter og vrede. Rigtig mange familier har et kæmpe konfliktload, fordi alle går rundt og er kortluntede og trætte, siger Jakob Ørnberg.

Børn med ADHD

  • ADHD er kendetegnet ved hyperaktivitet, impulsivitet og opmærksomhedsforstyrrelse.

  • Årsagen til ADHD er primært arvelighed, men kan også skyldes andre faktorer, som der stadig forskes i.

  • Det vurderes, at omkring 3-5 procent af børn har ADHD. Tallet er lidt lavere for voksne.

  • Symptomer på ADHD hos et barn kan blandt andet være:

    • Det er svært for barnet at holde sine umiddelbare reaktioner tilbage.

    • Barnet kommer til at afbryde eller bryde ind i andres leg.

    • Der opstår konflikter med lærere, kammerater og forældre.

    • Barnet lærer ikke det nødvendige i skolen.

    • Barnet har lavt selvværd.

Kilde: ADHD-foreningen, Netdoktor.dk, Sundhed.dk

ADHD kan se forskelligt ud hos drenge og piger

Der er flere drenge end piger, som får diagnosen ADHD. Med tiden udligner det sig, og ADHD er lige udbredt blandt voksne mænd og kvinder. Jakob Ørnberg giver et bud på hvorfor:

- Du kan bruge det billede, at når du har ADHD, så sidder du på en cykel med flade dæk. Når drengene sidder der og okser løs på cyklen, så råber og skriger de, at det gider de ikke finde sig i. Pigerne bider tænderne sammen og træder i pedalerne. Men når du som voksen skal bo selv, starte uddannelse eller lignende, så kommer der større hældning på bakken, og så bliver også pigerne så pressede, at vi får øje på problemerne, siger han og fortsætter:

- Det betyder, at vi har nogle i skolen, tit piger men det kan bestemt også være drenge, som bruger alt, hvad de har, oppe i skolen på at passe ind, sidde stille og opføre sig ordentligt. Så de er fuldstændig brugte, når de kommer hjem.

Sådan kan du hjælpe dit barn

Behandling af ADHD kan bestå af kognitiv adfærdsterapi og såkaldt psykoedukation, det vil sige viden om ADHD og strategier til at håndtere livet med ADHD. Medicin anbefales som et supplement, hvis adfærdsterapi og psykoedukation ikke er tilstrækkelige tiltag. Netop strategier til at håndtere livet med ADHD kan du sagtens selv starte på, selvom dit barn endnu ikke er udredt.

Det er vigtigt at få sagt, at den støtte, der ligger i ADHD-pædagogikken, den er der ingen bivirkninger ved, så det kan man roligt indføre.

Jakob Ørnberg understreger, at selv hvis udredningen skulle vise, at barnet ikke har ADHD, er der ingen skade gjort ved at indføre ADHD-pædagogik med rammer og struktur.

- Det er vigtigt at få sagt, at den støtte, der ligger i ADHD-pædagogikken, den er der ingen bivirkninger ved, så det kan man roligt indføre. Det er noget, der vil tjene alle børn, siger han.

Lav struktur og faste rutiner

Fordi en hjerne med ADHD hurtigere bliver træt, kan det være en rigtig stor hjælp at lave faste rutiner. Det kræver nemlig mindre mental energi, når vi gør noget på rutinen, forklarer Jakob Ørnberg:

- Grunden til, at vi så tit taler om struktur og rutiner i forbindelse med ADHD, er, at når vi gør det samme igen og igen, så skal vi ikke bruge så meget mental energi på at forholde os til det.

Han fortæller, at han ofte hører fra sine unge patienter, at de må aflyse sociale aftaler, fordi de mangler energi. Samtidig kan den manglende energi også gå ud over praktiske opgaver derhjemme som at rydde op på værelset og tømme opvaskemaskinen, og det kan igen føre til konflikter. Derfor er der masser af gode grunde til at indføre rammer, som hjælper barnet med at spare mental energi.

Dit barns skole er en væsentlig spiller i at sikre gode rammer og løfte barnets trivsel. Derfor opfordrer Jakob Ørnberg til at tale med dit barns skole, uanset om barnet har en diagnose endnu eller ej.

Lær om ADHD med forældretræning

Der findes undervisning særligt rettet mod forældre til børn med ADHD - såkaldt forældretræning. Her kan du som forælder få hjælp til at danne rammer og faste rutiner. Der er desuden fokus på positiv kommunikation, så du kan forebygge konflikter og styrke barnets selvtillid.

  • ADHD-foreningen har online forældretræning til forældre til børn i alderen 3-10 år. Kurset er gratis.

  • Center for ADHD tilbyder også online forældretræning til forældre til børn i alderen 3-11 år. Kurset forløber over 10-12 uger. Der er gebyr for at deltage.

Tal med dit barns skole

Dit barns skole er en væsentlig spiller i at sikre gode rammer og løfte barnets trivsel. Derfor opfordrer Jakob Ørnberg til at tale med dit barns skole, uanset om barnet har en diagnose endnu eller ej.

- Jeg ser rigtig mange børn og unge, hvor skolen siger, at der ingen problemer er, fordi barnet sidder stille og roligt i timerne. Men når vi får undersøgt dem psykologisk, så er de mega pressede og har det virkelig skidt med angst, tristhed og belastningsreaktion, siger Jakob Ørnberg og fortsætter:

- Forældre kan nogle gange få det svar, at skolen ikke foretager sig noget, før der er en diagnose. Hvis du som forælder har en begrundet mistanke om, at dit barn har opmærksomhedsvanskeligheder og mistrives i skolen, så bliver du nødt til at banke på dørene. Få et møde med skolen og PPR-teamet (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) og sige: “Der kan jo være to års ventetid på en udredning. Det er jo værdifulde år af barnets liv. Hvad kan vi gøre i mellemtiden for at støtte og hjælpe?”

Få pulsen op, og hjælp humøret og energien

Til sidst fremhæver Jakob Ørnberg en vigtig ting, der kan hjælpe børn med ADHD, nemlig motion.

- Der er flere og flere undersøgelser, der viser, at motion har en rigtig positiv indflydelse på hjernen, både på humør og energi. Det kan jeg også se i min praksis, at de børn, der er fysisk aktive, klarer sig bedre, siger Jakob Ørnberg.

Han møder jævnligt forældre, som vil aflaste deres børn og derfor fravælger fysisk aktivitet. Han understreger, at så længe du møder børnene, der hvor de er, så det er vigtigt, at de er aktive - og meget gerne ved høj intensitet, hvor de får pulsen op.

Veje til udredning

Gennem det offentlige

Det er normalt forældrene eller barnets lærere, der har lagt mærke til tegn, der kan tyde på, at barnet har ADHD.

Ofte vil barnet blive sendt til Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, PPR. Det er en funktion i kommunen, som blandt andet undersøger, om børn har behov for støtte i skole eller institution. PPR kan henvise til udredning i børne- og ungdomspsykiatrien. Også egen læge kan henvise til udredning.

En udredning kan indbefatte informationer fra forældre, lærere og pædagoger gennem spørgeskema og interview samt en kognitiv vurdering af barnet. Den endelige diagnose stilles af en speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri.

Ventetiderne på udredning for børn og unge kan være lange, og der er desuden store regionale forskelle.

Kilder: Beretning fra Rigsrevisionen, 2024, Center for Visitation og Diagnostik, Region H, ADHD-foreningen

Gennem det private

Du har mulighed for selv at kontakte en privatpraktiserende psykiater uden for det offentlige. Her er ventetiderne ofte kortere, men du skal selv betale forløbet.

En privat psykiater kan både udrede barnet, tilbyde kognitiv adfærdsterapi og psykoedukation samt udskrive medicin, såfremt det er relevant.

Visse private sundhedsforsikringer giver tilskud til psykiater. Spørg dit forsikringsselskab, om det gælder dig og dit barn.

Børne- og ungdomspsykiater Jakob Ørnberg

Mere om det mentale helbred

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.