Gå til hovedindhold

Familie- og hjemmeliv

Udgivet: af Sille Kristine Rasmussen, Netdoktor 

Stearinlys kan skade dine lunger

Jul er stearinlysenes fest, men i følge forskere, er der god grund til at begrænse brugen af hyggelige lyskilder. Når stearinlys brænder afgiver de nemlig bittesmå partikler, som kan være skadelige for os.

Danskerne er glade for stearinlys. I en ny undersøgelse, som You Gov har udarbejdet for Bolius fremgår det, at 6 ud af 10 danskere tænder stearinlys dagligt eller flere gange i løbet en uge i vintersæsonen.

Det høje forbrug gør imidlertid stearinlys til en stor synder, når det gælder indendørs partikelforurening, lyder konklusionen i en undersøgelse fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og Center for Indeklima og Sundhed i boliger (CISBO). Forskerne målte luftforureningen i 56 københavnske hjem i 48 timer, og i halvdelen hjemmene var stearinlys skyld i næsten 60 procent af den samlede forurening med ultrafine partikler i hjemmet.

Mange stearinlys nedsætter vores lungefunktion

Indendørsforureningen påvirker os - endda i en grad, så forskerne kan måle det.

- Vores analyser viser, at dem, der har brugt mange stearinlys, har lidt dårligere lungefunktion, fortæller professor i miljømedicin Steffen Loft fra Institut for Folkesundhed ved Københavns Universitet.

Steffen Loft påpeger, at selvom undersøgelsen afspejler et tydeligt mønster, kan man dog ikke med sikkerhed sige, at det er brugen af stearinlys, der er årsagen til den nedsatte lungefunktion. Men omvendt ville det være mærkeligt, hvis forbrændingsprocessen fra lys ikke havde en skadelig effekt på samme måde som afbrænding af tobak i en cigaret, tilføjer han.

Ifølge Steffen Loft nedsættes lungefunktion kun en smule, og det er endnu for tidligt at konkludere, at mange tændte stearinlys i hjemmet giver risiko for at udvikle lungesygdomme.

De kertelys, vi bruger på juletræerne, udsender flere partikler end et bloklys, fordi de brænder hurtigere. Og parfumerede lys forurener mere end uparfumerede lys.

- Man ved ikke noget om, hvor lang tid man skal udsættes for den indendørs luftforurening, eller hvor mange stearinlys, der skal til, for at det eventuelt kan påvirke helbredet på længere sigt, siger han.

Steffen Loft påpeger samtidig, at den nedsatte lungefunktion ikke nødvendigvis er permanent. Han mener, at lungefunktionen sandsynligvis kun er ringere i den periode, hvor man er udsat for kraftig indendørsforurening, og at den hos de fleste vil vende tilbage til det normale niveau, når lungerne ikke i samme grad generes af partikler og kvælstofdioxid fra levende lys og andre forureningskilder.

Julen er en hård tid for astmatikere

Mens raske mennesker ikke mærker den store forskel, kan julebelysningen være en hård nyser for mennesker med astma og lungesygdomme. Hvis man i forvejen lider af iltmangel, vejrtrækningsproblemer eller følsomme luftveje, skal der nemlig ikke meget til, før man bliver voldsom generet af partikelforurening fra eksempelvis stearinlys. Skal man have julebesøg af en person med astma eller lungesygdom, kan det derfor være en god idé at tænke på indeklimaet.

Brug levende lys med omtanke

Selvom det er sundt at spare på stearinlysene, behøver vi ikke aflyse julehyggen, mener Steffen Loft. Der findes efterhånden mange fine elektriske alternativer, man kan bruge i stedet. Og en god regel er at lufte godt ud, når lysene er slukket igen. Det hjælper ikke på den partikelforurening, vi indånder, mens vi går om juletræet, men det er den pris, man må betale, hvis man insisterer på levende lys.

- For hvis man lufter ud, mens man har lysene tændt, vil det trække på lysene, så de begynder at ose. Jo mere os desto flere partikler. Derfor giver det ikke mening at åbne vinduerne før lysene er brændt ned, siger Steffen Loft og tilføjer, at det også har betydning hvilken type lys, man tænder:

- Eksempelvis udsender de kertelys, vi bruger på juletræerne, flere partikler end et bloklys, fordi de brænder hurtigere. Og parfumerede lys forurener mere end uparfumerede lys.

Steffen Loft forudser, at et større fokus på indendørsforurening på sigt kan føre til, at danskerne vil bruge færre stearinlys, på samme måde som indendørs rygning efterhånden også er blevet en sjældenhed.

Disse lys forurener mest

I en artikel på Politiken.dk gennemgås en undersøgelse af, hvilke typer lys der forurener mest og mindst. Undersøgelsen er foretaget af lektor Jørn Toftum fra Internationalt Center for Indeklima og Energi på DTU Byg. Her fremgår det, at sojavoks er det bedste valg. Herefter kommer lys af ren stearin, som forurener en tredjedel af, hvad et tilsvarende paraffinlys gør.

Læs artiklen Her er de levende lys med færrest ultrafine partikler på politiken.dk

Sådan begrænser du forurening fra levende lys

Astma-Allergi Danmark giver disse gode råd til danskere, der vil holde jul i et sundt indeklima.

  • Skær ned på antallet af lys.

  • Brug evt. fyrfadslys. De oser mindre end almindelige lys. Dyre fyrfadslys oser ikke mindre end de billige.

  • Undgå lys med duftstoffer eller lys af gelé.

  • Sluk lyset med en lyseslukker, der kniber sammen om vægen, i stedet for at puste det ud.

  • Luft ud, når du har slukket lysene.

  • Sørg for at vægen er kort. Lange væger får lyset til at ose mere.

  • Stil ikke lysene i træk.


Kilde: Astma-Allergi Danmark

Mere om familie- og hjemmeliv

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.