Gå til hovedindhold

Familie- og hjemmeliv

Udgivet: af Christine Foss, redaktør, Netdoktor.dk

Strik, snit eller lug dig til ro i hovedet

Håndværk som strikning, træsnit og havearbejde holder vores opmærksomhed fokuseret på nuet og mindsker grublerier. Det fylder os med positive følelser og gør os afslappede. Det er teorien bag såkaldt craft-psykologi.

Har du prøvet at være så opslugt af en aktivitet, at du fuldstændig glemte tid og sted? Det er faktisk en god ting, og det er en mekanisme, man udnytter i det, der kaldes craft-psykologi.

Det er nemmere for mange mennesker at slippe for negative grublerier, hvis man sidder med noget i hænderne.

Craft betyder håndarbejde eller håndværk og tæller f.eks. hækling, strikning, træsnit, at lægge puslespil, at binde fluer til fiskeri, origami, tegning og meget mere. Forskningen bag craft-psykologi viser, at man ved at holde hænder og hoved beskæftiget bliver i nuet og giver sindet en pause fra grublerier og negativ tænkning, som vi ofte er tilbøjelige til.

- Det er nemmere for mange mennesker at slippe for negative grublerier, hvis man sidder med noget i hænderne. Vores indre ”overskuds-opmærksomhed” bruges på fokus på hænderne, så der er mindre mulighed for, at tankerne flyver i alle retninger. Craft gør det muligt at fokusere på en aktivitet uden for os selv, så vi oplever meningsfuld selvforglemmelse, forklarer psykolog, ph.d. og forfatter Anne Kirketerp, som står bag teorien om craft-psykologi.

Gammelkendte effekter, ny teori

Effekten af at arbejde med sine hænder er ikke et nyt koncept, men har ikke tidligere været samlet i en teori eller gren indenfor psykologien. Anne Kirketerp har gennemgået studier, der undersøger effekten af craft og lavet spørgeskemaer og interviews blandt personer, der laver craft. De positive effekter, hun har fundet, har hun samlet i betegnelsen craft-psykologi.

Ny forskning viser positiv effekt af craft-aktiviteter

Et studie fra august 2024 har undersøgt trivslen hos personer, der laver craft-aktiviteter. Studiet målte på forskellige faktorer, blandt andet lykke, angst og ensomhed og fandt positiv effekt på deltagernes mentale helbred.

Kilde: Frontier in Public Health

Tøjler negativ tænkning

Mennesket er fra naturens side indrettet til at være opmærksom på ting, der kan påvirke os negativt, forklarer Anne Kirketerp. Det har hjulpet os med at overleve, at vi var opmærksomme på farer, men hvis hjernen får frie tøjler, kan det kamme over, og man kan tænke sig ind i en negativ spiral.

Vi kan bruge craft, når vi er trætte, udmattede eller vil mindske dagligdagsstress.

Anne Kirketerp understreger, at craft virker, selvom aktiviteten endnu ikke er blevet til en passion. Dog er det naturligvis lettere at fastholde en rutine i at lave en hobby, man holder af at lave, hvor aktiviteten er belønning i sig selv. Samtidig gælder det om at finde den rigtige sværhedsgrad, hvor man føler sig udfordret nok til ikke at kede sig og zone ud, men samtidig føle, at aktiviteten matcher ens evner.

Se flere tips til at komme i gang med craft i bunden af artiklen.

Afslapning og positive følelser

Ud over at holde vores opmærksomhed fokuseret på nu og her, har craft ifølge Anne Kirketerp flere andre positive effekter:

Flow

- Flow er oplevelsen af, at man er fuldstændig fordybet i en aktivitet. Jeg kalder det også meningsfuld selvforglemmelse. Man glemmer sig selv for en stund, fordi aktiviteten ikke er for svær, så man bliver stresset, og den er heller ikke så let, at man begynder at zone ud.

Ro og afslapning

- Den anden store effekt handler om ro. Her får kroppen et afslapningsrespons. Det sker, når man laver de her rytmiske, repetitive bevægelser, som rigtig meget håndværk har. For eksempel når man laver den samme hæklemaske igen og igen eller strikker eller rører i en gryde, snitter i træ eller sidder og luger. Studier har vist, at folk trækker vejret roligere og hjerterytmen falder med i gennemsnit 11 slag per minut, når de laver craft-aktiviteter.

Positive følelser

- Den tredje store effekt er positive følelser. Det er glæde over at bruge tid på noget, man elsker, følelsen af at bestemme selv og håb om at det man laver, kan gøre nogle andre glade.

Præstation

- Til forskel fra at spille computerspil eller lave akademisk arbejde efterlader håndværk et synligt produkt. Ofte kan man se alle de her små forbedringer, man laver løbende, så man kan simpelthen se selve mestringsoplevelsen. Vi får selvtillid af at lykkes med noget, der er svært, siger Anne Kirketerp.

Craft er for alle

Selvom craft bruges i blandt andet samtalegrupper i psykiatrien, er det også for mennesker uden en diagnose, understreger Anne Kirketerp:

- Det sundeste og det bedste er at lave forebyggelse. Vi kan bruge craft, når vi er trætte, udmattede eller vil mindske dagligdagsstress. Det vedligeholder psykologisk trivsel, når vi dyrker vores passion, hvor selve aktiviteten er belønningen i sig selv, siger Anne Kirketerp.

Forskningen bag craft-psykologi viser, at man ved at holde hænder og hoved beskæftiget bliver i nuet og giver sindet en pause fra grublerier og negativ tænkning, som vi ofte er tilbøjelige til.

Sådan kommer du i gang med craft

Hvis du selv vil prøve kræfter med craft, giver Anne Kirketerp her tips til hvordan:

Prøv forskellige craft-aktiviteter

- Min anbefaling er, at man prøver tre-fire forskellige craft-aktiviteter, og så mærker man: Er det collagearbejde, puslespil, hækling eller noget fjerde, man kan lide? Så tager man på kursus, workshop, højskole, tager en eftermiddag med nogle venner, hvor man prøver aktiviteten af eller øver sig derhjemme selv, siger Anne Kirketerp og understreger, hvor vigtigt det er, at det er lysten, der driver værket:

- Man skal gøre det, man elsker at lave, og man må ikke tro, at én ting er bedre end noget andet. Man skal finde noget, som bygger på den interesse, man altid har haft, og som man får energi af, siger hun.

Sæt tid af

Hvordan får man så sat tid af til den nye passion? Anne Kirketerp foreslår at starte dagen med at bruge ti minutter på craft og ligeledes bruge tid, når man kommer hjem fra arbejde.

- Det er vigtigt, at man gør det, når man har energi. Man kan sætte ti minutter af om morgenen, så man starter dagen med en positiv følelse. Det samme kan man gøre, når man kommer hjem fra arbejde i stedet for at vente, til man har overstået alt andet pligtarbejde. For så ender man med at falde i og bare sidde og scrolle på sin skærm og tænke “Hvor blev dagen af?”.

Hav noget, der er nemt at gå til

Jeg anbefaler alle at have noget af det, som hedder low entry: Det vil sige nemt at gå til, hurtigt at komme i gang med og transportabelt, så man kan have det med sig. På den måde kan man udnytte små frie tidsrum i dagligdagen til at lave craft, f.eks. mens man sidder i toget på vej til arbejde.

Sørg for flere ting at vælge imellem

- Man bør have craft-aktiviteter på forskellige niveauer at vælge imellem. Nogle dage er man afslappet og har overskud, og der orker man at øve sig og se den samme video 30 gange, før man fatter, hvordan den der afslutning skal laves. Andre gange er man så træt og udslidt, at hvis man tvinger sig selv til at gøre noget færdigt, så vil man faktisk få en negativ effekt af det. Der skal man bare sidde med noget, der er fuldstændigt automatiseret, rytmisk og repetitivt for at få den gode effekt.

Forslag til craft-aktiviteter

  • Strikke

  • Hækle

  • Madlavning

  • Binde fluer til fiskeri

  • Træsnit

  • Keramik

  • Ordne cyklen

  • Havearbejde

  • Tegne

  • Brodere

  • Origami

  • Lægge puslespil

  • Collage

Anne Kirketerp er psykolog, ph.d. og forfatter, og hun som står bag teorien om craft-psykologi.

Mere om familie- og hjemmeliv

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.