Gå til hovedindhold

Krop, knogler og led

Udgivet: af Karin Kaas, journalist

Lymfødem kan måske masseres væk

De videnskabelige beviser mangler, men ikke desto mindre tilbyder både det offentlige sundhedsvæsen og en lang række privatpraktiserende fysioterapeuter og alternative behandlere patienter med lymfeødem at blive behandlet med lymfedrænage. En massageform, der skal få lymfevæsken ledt til de steder i kroppen, hvor lymfekirtlerne virker.

Førende lymfødemeksperter mener, at resultaterne af den manuelle lymfødemdrænage er nærmest ikke-eksisterende og ærgrer sig samtidig over, at det offentlige bruger penge på behandlingen på landets hospitaler, mens det kan være svært at få bevilget det nødvendige antal kompressionsstrømper, som læger mener, er den eneste og den rigtige behandling af de hævede arme og ben eller andre dele af kroppen, som er resultatet af især kræftbehandling får den bivirkning af operationen eller strålebehandlingen, at en arm, et ben eller en anden kropsdel svulmer op. De har fået lymfødem, fordi der enten er fjernet lymfekirtler i forbindelse med operationen, eller lymfesystemet er blevet beskadiget af stråler, så lymfevæsken hober sig op. Tilstanden er kronisk og kan være voldsomt generende.

En af de behandlinger, der tilbydes patienterne, er såkaldt Komplex Fysioterapeutisk Behandling, der omfatter manuel lymfedrænage – en særlig massageform som i kort form går ud på, at lymfødemterapeuten behandler med en blid form for massage, hvor specielle greb kombineret med tryk og roterende bevægelser skal gøre væskeansamlingerne i kroppen mindre ved at lede lymfevæsken til steder i kroppen, hvor lymfekirtlerne virker. Behandlingen består desuden i hudpleje, kompressionsbehandling og øvelser, som patienten selv skal gennemføre.

Lymfemassagen er omstridt

Førende lymfødemeksperter mener, at resultaterne af den manuelle lymfødemdrænage er nærmest ikke-eksisterende og ærgrer sig samtidig over, at det offentlige bruger penge på behandlingen på landets hospitaler, mens det kan være svært at få bevilget det nødvendige antal kompressionsstrømper, som læger mener, er den eneste og den rigtige behandling af de hævede arme og ben eller andre dele af kroppen, som er resultatet af især kræftbehandling.

Behandlingen består af de fire faktorer – massage, hudpleje, kompressionsbehandling og øvelser - som hænger uløseligt sammen



Lymfeterapeuterne, som er betegnelsen for de fysioterapeuter, der har en særlig uddannelse i lymfødembehandling, mener til gengæld, at der er gode erfaringer med massagen. Det samme gør mange af deres udenlandske kollegaer, ikke mindst i Tyskland, hvor lymfedrænage er en udbredt behandling.

Sådan foregår behandlingen med lymfemassage

I første fase behandles patienterne med manuel lymfedrænage af hele kroppen for at få lymfen væk fra vævet. Massagen starter ved halsen, hvor de store lymfegange munder ud i venesystemet. Derefter behandles krop og arme og ben. Ved hver behandling lægges der en kompressionsforbinding, og endelig får patienten behandlet eventuelle rifter og svamp i huden, som let kan opstå i de hævede områder. Når den del af behandlingen er overstået, er ødemet svundet så meget ind, at der kan tages mål til kompressionsstrømper, som skal bruges på det angrebne sted – arm eller ben.

Anden fase af behandlingen består af kompressionsstrømper, god hudpleje, øvelser, og eventuelt kan patienten selv udføre manuel lymfedrænage.

Formanden for Fysioterapeuters Faggruppe for Lymfødembehandling, fysioterapeut Kirsten Hedeager, der driver privat praksis i Vejle, lægger stor vægt på, at massagen ikke kan ses isoleret. Behandlingen består af de fire faktorer – massage, hudpleje, kompressionsbehandling og øvelser - som hænger uløseligt sammen, fortæller hun.
Lymfedrænage er også anerkendt på mange hospitaler, hvor kræftpatienter tilbydes kompleks fysioterapeutisk behandling, indtil ødemet er faldet så meget, som det kan. Men de fleste steder er virkeligheden, at de patienter, der måtte have behov for en opfølgningsbehandling med lymfedrænage senere, selv må betale for behandlingen.

Dertil kommer, at det kan være svært at finde en uddannet lymfeterapeut specielt udenfor Storkøbenhavn, hvor de fleste klinikker er lokaliseret, fortæller Kirsten Hedeager.

Spørg om uddannelse

Der er andre end de eksaminerede lymfeterapeuter, der tilbyder lymfedrænage. Mange alternative behandlere har også den manuelle lymfedrænage på listen, men ikke alle har en egentlig uddannelse i massageformen. Som patient kan man sikre sig, at behandleren ved, hvad han/hun har med at gøre, ved at spørge ind til, om vedkommende har gennemgået den godkendte uddannelse.

Kirsten Hedeager indrømmer gerne, at der ikke findes egentlig videnskabelig dokumentation for, at manuel lymfedrænage virker. Men hun mener nu heller ikke, at der er behov for anden dokumentation end den, der handler om hvorvidt ødemet faktisk bliver mindre af massagen. Og det er der masser af eksempler på, siger hun.

Lymfødem udvikler sig forskelligt fra patient til patient. Derfor tilpasses behandlingen individuelt, men Komplex Fysioterapeutisk Lymfødembehandling inddeles altid i de to faser; 1. Behandling og 2. Vedligeholdelse. Formålet med behandlingsfasen er at lindre generne, mindske hævelsen og tilpasse kompressionsstrømper. Her er den manuelle lymfedrænage en vigtig del.

Når det drejer sig om vedligeholdelsesdelen, har patienten selv en stor del af ansvaret. Han eller hun skal bruge kompressionsstrømpen i alle døgnets vågne tider, hudplejen skal være god, de individuelt tilpassede øvelser (det kan for eksempel være venepumpeøvelser) skal passes, og nogle af patienterne skal selv udføre den manuelle lymfedrænage. På Hvidovre Hospitals hjemmeside kan du se video-eksempler på forskellige selv-drænageøvelser.

Dine rettigheder:

Får du lymfødem i forbindelse med en kræftoperation, vil du som hovedregel blive tilbudt lymfødembehandling på et sygehus i den region, hvor du bor. Regionerne har selv oprettet lymfødemklinikker på sygehusene eller indgået en aftale med privatklinikker.

De fleste har efter afslutning af den primære lymfødembehandling behov for at gå til kontrol og få vedligeholdelsesbehandlinger. Det er forskelligt fra region til region, om man tilbyder vedligeholdelsesbehandlingen gratis på sygehuset eller henviser til en privatpraktiserende lymfødemfysioterapeut, hvor man selv skal betale for behandlingen.

Hvis behovet først dukker op efter, at man har afsluttet den primære behandling på sygehuset, er det en god idé at bede egen læge om en henvisning til sygehuset for at få konstateret, hvilken behandling der er behov for.

Er man så uheldig at bo i en region, der ikke tilbyder behandling for lymødem, kan man bruge det frie sygehusvalg, hvor egen læge kan henvise til et sygehus i en anden region

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Dansk opfindelse

Bag udviklingen af lymfedrænage står den danske læge Emil Vodder, der allerede i 1930’erne udviklede den specielle massageform. Han arbejdede primært i Tyskland og Frankrig, fordi hans behandlingsform ikke var anerkendt i Danmark. I mange europæiske lande bruges lymfedrænagen meget på hospitalerne. Det er for eksempel en hel almindelig behandlingsform efter større operationers for at fremme sårheling og mobilitet.

Kilde: Skolen for lymfedrænage m.fl.

Mere om krop, knogler og led

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.