Omkring en million danskere lider af pollenallergi og må gå igennem forår- og sommermånederne med rindende øjne og løbende næser. Mens nogle kan slippe afsted kun med symptomer fra næse og øjne, betyder pollenallergien for andre, at der er bestemte fødevarer, de ikke spise i pollensæsonen, fordi de har det, man kalder krydsallergi. Det vil sige, at deres krop ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i fødevarer. Men hvorfor reagerer kroppen over for noget så naturligt som pollen og madvarer?
Høfeber er en overreaktion
Høfeber er grundlæggende en slags overreaktion på nogle små proteinstoffer, der findes i pollen fra ukrudt, forskellige græssorter, blomster og træer. Symptomerne opstår, fordi kroppen pludselig danner modgift (antistof) mod disse proteinstoffer, kaldet allergener. Kroppens immunforsvar går med andre ord i kampberedskab, selvom proteinstofferne ikke er skadelige for kroppen, og overfølsomhedsreaktionen kan derfor ses som en slags overreaktion eller fejl fra kroppens side. Den hyppigste årsag til høfeber er pollen, men nogle mennesker får også høfeber-reaktioner på husstøvmider, kæledyr og skimmelsvampe.
Høfeber
Når man har høfeber, kan det nærmest føles som forkølelse, fordi man nyser, og næsen skiftevis løber og stopper til. Øjnene bliver røde og irriterede, de klør, løber i vand og kan hæve op. Nogle får også kløe i svælget. Symptomerne er ofte meget generende, og man føler sig træt og uoplagt. Men ikke nok med det.

Når man er plaget af pollenallergi, risikerer man også at få allergiske symptomer, hvis man spiser bestemte fødevarer. Det kaldes en krydsreaktion og optræder, fordi kroppen ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende proteiner i pollen og lignende proteiner i fødevarer. Eksempelvis kan personer med birkepollenallergi opleve allergiske reaktioner, når de spiser nødder og tomater. Personer med græsallergi kan få en reaktion af melon og peanuts.
Symptomerne på krydsreaktion er almindeligvis kløe og lettere hævelse på læberne, i munden og svælget. Rører man ved fødevarer, der kan føre til krydsreaktion, kan der også opstå kløe og udslæt. I langt de fleste tilfælde er reaktionerne lette og ufarlige, men i sjældne tilfælde kan der opstå pludselige kraftige hævelser i svælget og halsen, så det bliver svært at trække vejret. I så fald skal man omgående søge læge eller skadestue.
Nogle mennesker med pollenallergi reagerer ikke kun på bestemte fødevarer i selve pollensæsonen - de oplever symptomer hele året. Det vil sige, at en person, der er allergisk over for græspollen, risikerer at få overfølsomhedsreaktion, hvis vedkommende spiser melon udenfor græspollensæsonen.
Gode råd når pollensæsonen er værst
Når man først ved, hvilke fødevarer man reagerer på, er det nemt at undgå en krydsallergisk reaktion. Langt sværere er det at undgå de mikroskopiske pollen, der flyver rundt i luften. Først og fremmest gælder det om at holde øje med, hvad dagens pollental er og så følge de råd, som Holger Mosbech, overlæge, dr. med. specialist i allergologi og lungesygdomme giver på Netdoktor.dk:
Få en "pollen-app" på din telefon med daglige varslinger (Astma-Allergi-Danmark)
Hold døre og vinduer lukkede i dagtiden
Luft ud efter mørkets frembrud
Undlad at tørre vasketøj - specielt sengetøj - udendørs i denne periode
Brug solbriller, når du færdes udendørs
Undgå at motionere udendørs midt på dagen
Skyl dit hår inden sovetid, hvis du har været meget ude
Start på din medicin, så snart ”din pollen" dukker op, og fortsæt med medicin, der er valgt i samråd med lægen, til sæsonen er omme
Disse fødevarer kan giver allergiske krydsreaktioner
Nedenfor ses en oversigt over, hvilke fødevarer der hyppigt giver krydsreaktion med forskellige pollentyper. Det er sjældent, at man får symptomer fra alle de fødevarer, der står opført under hver pollentype, ligesom man kan reagere på fødevarer, som ikke står på listen. Brug derfor listen som en vejledning i, hvilke fødevarer man skal være opmærksom på som pollenallergiker. Man kan godt spise de frugter og grøntsager, der ikke giver symptomer, selvom de står under den pollentype, man er allergisk overfor.
Fødevarer, som typisk giver allergiske reaktioner, hvis man har birkepollenallergi
Nødder, æbler (især grønne), kirsebær, pære, fersken, blomme, tomat, gulerod, selleri
Fødevarer, som typisk giver allergiske reaktioner, hvis man har græsallergi
Tomat, peanut, ærter, bønner, melon
Fødevarer, som typisk giver allergiske reaktioner, hvis man har gråbynkeallergi
Rodfrugter: Selleri, jordskokker, krydderurter, melon, solsikkekerner, gulerod, peberfrugt
Kilde: Netdoktor
Se en mere uddybet liste på Astma- Allergi Danmarks hjemmeside
Krydsreaktioner i tal
Hver anden med allergi over for både birke-, græs- og bynkepollen oplever krydsreaktioner
Hver tredje med birkepollenallergi oplever krydsreaktioner
Det er ikke helt så almindeligt i Danmark, at personer, som kun er allergiske over for pollen fra græs eller bynke, oplever krydsreaktioner
KALENDER: Se hvornår forskellige pollen-typer peaker
Heldigvis afgiver træer og græs ikke lige meget pollen i hele sæsonen. Symptomer, der skyldes pollen, følger pollensæsonen, der ser ud som nedenstående:
Hassel: Februar-april
El: Februar-april
Elm: Marts-maj
Birk: April-juni
Græs: Maj-august
Bynke: Juni-august
Mere om astma og allergi
Se flere artikler om emnet
Anafylaktisk reaktion: Hvor meget ved du egentlig om en potentielt livstruende allergisk reaktion?
Tanken om at overvære eller selv få en livstruende allergisk reaktion er skræmmende for de fleste, og heldigvis oplever få danskere at få en ...

Astma behøver ikke gå ud over din livskvalitet
Nøglen til et godt liv med astma er at være velbehandlet. Det kan din læge hjælpe dig med ved at sørge for, at du får den rette medicin. Du kan ...

Mælkeallergi