Gå til hovedindhold

Ældre

Udgivet: af Annette Aggerbeck, www.aggerbeck-kommunikation.dk, journalist

Gode råd når hormonerne driller

Midt i livet, når kvinders produktion af østrogen aftager for til slut at høre op, og når mænd danner mindre testosteron, kan begge køn opleve både fysiske og psykiske symptomer. Men der er råd at hente. Læs med og se, hvad du kan gøre for at mindske eventuelle gener 

Nogle kvinder opdager ikke, at de er i overgangsalderen på anden måde, end at deres menstruationer bliver uregelmæssige og så en dag hører op. Andre er så plagede af overgangsalderen, at de har svært ved at få hverdagen til at fungere, ofte på grund af humørsvingninger, hedeture og dårlig nattesøvn. Også hos mænd er der store individuelle forskelle, forstået på den måde, at nogle mænd intet mærker til, at de danner mindre testosteron, mens andre søger læge, fordi de for eksempel ikke kan holde deres dårlige humør og manglende sexlyst ud.

Læs mere om symptomer i artiklen: Kvinder, mænd og overgangsalder 

Man ved ikke, hvorfor det opleves så forskelligt fra menneske til menneske, hvor meget vi plages af symptomer, når vi oplever en nedgang i kønshormonerne midt i livet. Hvis man er plaget, er der meget, man selv kan gøre. Man behøver ikke finde sig i nedsat livskvalitet.

Lev sundt

Det gælder både for kvinder og for mænd, at man ved at leve sundt ofte kan lindre eventuelle gener, der skyldes en nedgang i kønshormoner.

Ifølge Svend Lindenberg, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik på Copenhagen Fertility Center, hænger plager hos mænd dog oftere sammen med dårlig livsstil, end med at de mangler testosteron.

- Når mænd i 50-60-årsalderen kommer til lægen og klager over, at de er trætte, ugidelige og føler sig triste, er det vigtigt at få sorteret i det. Der kan være mange andre årsager end mangel på testosteron, og det er for eksempel vigtigt, at man ikke behandler depression med testosteron, for mangler man ikke hormonet, kan det forværre symptomerne, hvis man giver tilskud. Vi anbefaler derfor altid først, at man justerer sin livsstil, hvis vi ser en grund til det, siger Svend Lindenberg.

Når mænd i 50-60-årsalderen kommer til lægen og klager over, at de er trætte, ugidelige og føler sig triste, er det vigtigt at få sorteret i det

En justering af livsstilen vil sige, at man har fokus på at være mere fysisk aktiv i hverdagen, leve sundt efter de officielle kostanbefalinger, undgå at ryge og holde igen med alkohol. Disse justeringer anbefales også ved kvinders overgangsalder af Anette Tønnes Pedersen, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik og arbejder som overlæge på Gynækologisk Afdeling på Rigshospitalet.

Østrogentilskud

Hvis man hører til de kvinder, der er meget plaget af overgangsalderen, og ikke oplever en tilstrækkelig effekt af at gøre sin livsstil mere sund, så er det også en mulighed at få tilskud af østrogen.

Ifølge Anette Tønnes Pedersen bestemmer guidelines for Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik samt internationale retningslinjer, at læger kan udskrive østrogen som tilskud til to grupper af kvinder:

1. Kvinder, der er gået for tidligt i overgangsalderen, dvs. før 40 år. Især kvinder, der er gået for tidligt i overgangsalderen, har øget risiko for hjerte-kar-sygdomme og knogleskørhed, ved man fra undersøgelser. Ved at få østrogentilskud kan man nedsætte disse risici.

2. Kvinder, der er gået i overgangsalderen mellem 45 og 55 år, og som har symptomer, der fylder for meget og generer dem i hverdagen. De vil, ud over at lindre deres symptomer, også fortsat beskytte deres knogler mod afkalkning og blodårerne mod forkalkning ved at få østrogentilskud.

Man ved ikke, hvorfor det opleves så forskelligt fra menneske til menneske, hvor meget vi plages af overgangsalderen

Tilstrækkeligt med en lav dosis

Det giver ifølge Anette Tønnes Pedersen god effekt med et lille østrogentilskud, der måske kun svarer til 1/3 af det, æggestokkene var vant til at udskille.

- Når produktionen af østrogen bliver ustabil, sender hypofysen kraftige signaler til æggestokkene om at udskille flere østrogener, og så skruer den lidt ned igen. De bevirker store udsving i østrogenproduktionen, som man kan gøre stabil med et lille tilskud af østrogen, så man får færre gener, siger Anette Tønnes Pedersen.

Det er meget individuelt, hvor længe man har brug for at tage østrogentilskud. Hos nogle varer overgangsalderen kun et par år, mens den hos andre måske varer fem år. Hvis man vælger østrogentilskud, prøver man det typisk et par år, og så trapper man langsomt ned for at se, om man kan undvære det.

- Man kan lindre symptomerne med østrogentilskud, men behandlingen skubber ikke overgangsalderen længere ud i fremtiden, som nogle kvinder er bekymrede for, understreger Anette Tønnes Pedersen.

Man kan lindre symptomerne med østrogentilskud, men behandlingen skubber ikke overgangsalderen længere ud i fremtiden, som nogle kvinder er bekymrede for

Bivirkninger af østrogentilskud

Ifølge Anette Tønnes Pedersen er der få bivirkninger af tilført østrogen. Hvis man har fået for høj dosis – og der skal meget til – kan man få brystspændinger og væskeophobning. Østrogentilskud i længere tid øger i sig selv risikoen for brystkræft.

- Hvis man får østrogentilskud i fem år, stiger risikoen for brystkræft med en halv procent. Som kvinder har vi uden tilskuddet en livstidsrisiko for at få brystkræft på 10 % i denne periode af livet, så hvis man vælger østrogenbehandling i fem år, har man samlet set en risiko på 10,5 %. Det er baseret på statistik, og vi er forskellige, men det giver et fingerpeg om, hvor lidt risikoen øges ved at tage østrogentilskud. Det er lægens opgave at informere om fordele og risici på baggrund af netop kvindens historik, siger Anette Tønnes Pedersen.

Testosterontilskud

Det, at mænds testosteronniveau falder, er forårsaget af både en ændring i de proteiner, som holder på testosteronet, og af nedsat produktion af testosteron. Derfor kan blodprøver vise, at manden har normalt eller højt testosteron, selvom hans reelle frie testosteron i blodet er for lavt.  Det er derfor en specialistopgave at fortolke blodprøver fra mænd, som man tror er i andropausen.

Der skal være tale om en mangeltilstand, for at man kan få behandling med testosteron. For at være sikker på, at symptomerne skyldes testosteronmangel, bør der ifølge Svend Lindenberg ud over en samtale med manden om ham og hans symptomer, foretages en grundig undersøgelse med blandt andet blodprøver, hvor man måler det samlede testosterontal. Tidspunktet for blodprøverne bør ligge om morgenen, for senere på dagen er testosterontallet lavt. Hvis ikke man med sikkerhed kan konstatere, at mandens symptomer hænger sammen med decideret mangel på testosteron, fraråder Svend Lindenberg behandling med testosteron. Og det kan være svært at konstatere.

- Det er lidt kompliceret, fordi nogle mænd godt kan mangle testosteron og have symptomer, men symptomerne skyldes måske snarere, at manden lever usundt og er overvægtig. Nogle mænd har desuden metabolisk syndrom (red.: mavefedme, kolesterolforstyrrelse og type-2 diabetes), hvor symptomerne kan være de samme som ved testosteronmangel, siger Svend Lindenberg.

Det er lidt kompliceret, fordi nogle mænd godt kan mangle testosteron og have symptomer, men symptomerne skyldes måske snarere, at manden lever usundt og er overvægtig

Ved testosteronbehandling følger lægen op på behandlingen tre måneder efter opstart og efterfølgende hvert halve år. Behandlingen kan stå på i flere år og stoppe, hvis hans symptomer normaliseres.

Bivirkninger af testosterontilskud

Der er ifølge Svend Lindenberg nogle bivirkninger af testosteronbehandling. Man kan blive meget opstemt eller aggressiv. Man kan få forhøjet blodprocent og blodpropper. Lider man i forvejen af søvnapnø, kan det forværres. Hvis man oplever bivirkninger, kan man i samråd med lægen reducere doserne, og hvis det ikke hjælper, så kan man igen se, om der er noget i livsstilen, der kan justeres. Svend Lindenberg understreger dog, at virkningen af behandlingen ofte er den, at ”manden ligesom vågner op”.

- Hvis manden får testosteron på den rigtige indikation, får han livsviljen tilbage, mere muskelkraft og taber sig, siger Svend Lindenberg.

Hvis manden får testosteron på den rigtige indikation, får han livsviljen tilbage, mere muskelkraft og taber sig

Naturmedicin og kosttilskud

Det kan ikke siges med sikkerhed, om det har nogen effekt at tage naturmedicin eller kosttilskud for at lindre generne.

- Der stilles ikke samme krav som ved receptpligtig medicinsk behandling, og man ved derfor mindre om virkninger og bivirkninger. De studier, der findes, er typisk lavet af producenterne bag naturmedicinen eller kosttilskuddet og er derfor ikke uvildige studier, siger Anette Tønnes Pedersen.

Det kan du selv gøre – uanset om du er mand eller kvinde:

  • Vær ekstra opmærksom på din vægt, for det er sværere at komme af med overflødigt fedt, når kønshormonerne aftager

  • Vær fysisk aktiv i din hverdag – tag cyklen i stedet for bilen og trapperne i stedet for elevatoren

  • Spis en sund varieret kost og følg de officielle anbefalinger

  • Hold igen med alkohol og gennemfør et rygestop, hvis du ryger

  • Søg fagligt råd hos en læge tidligt i forløbet

  • Sørg for en sund og god nattesøvn i rolige omgivelser

  • Nyd livet – du har mere end en tredjedel af livet tilbage

Kilder: Anette Tønnes Pedersen og Svend Lindenberg, speciallæger i gynækologi og obstetrik

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.