Gå til hovedindhold

Kost, motion og livsstil

Udgivet: af Lærke Sofie Bonke

Energidrik: Børn og unge drikker mest, men kroppen tager skade

For mange er energidrik en trofast ven, når trætheden melder sig hen på eftermiddagen, og der er brug for noget opkvikkende. Men hvad er det egentligt i denne drik, der får energien til at stige så hurtigt, og kan den have negative konsekvenser for kroppen?

Et hurtigt energikick til at tackle en travl hverdag, eller en sød indsprøjtning til det trætte hoved er, hvad mange søger, når man køber en energidrik, som i dag kan købes i alt fra supermarkeder til kiosker, tankstationer og i træningscentre. Energidrikkene er blevet enormt populære blandt os – så meget, at salget ifølge COOP næsten er syvdoblet siden 2010.

Ernæringsmæssigt er der simpelthen intet godt at hente i energidrik.

Og det er ikke kun de voksne, der har fået smag for energidrikkene - det er også blevet meget populært blandt børn og unge helt ned til 10-årsalderen. Ifølge en ny rapport fra Folkehelseinstituttet i Norge er det faktisk de unge, der har det største forbrug af energidrik. Og det er et problem ifølge både en ældre dansk og en ny norsk undersøgelse fra 2023. Børn og unge er nemlig ikke vant til og tåler ikke de stimulerende stoffer, som energidrikken ofte har et højt indhold af, lige så godt som de voksne. Undersøgelserne belyser samtidig de markante bivirkninger, som energidrikkene giver - uanset om man er barn eller voksen.

– I begge undersøgelser ser vi de samme bivirkninger, nemlig at hjertekarsundheden og centralnervesystemet bliver påvirket, når du indtager energidrik. Du kan blive rastløs, nervøs, have kortere lunte og så bliver din søvn påvirket, så det kan være svært at falde i søvn, og kvaliteten af din søvn forringes, konstaterer Lea Bredsdorff.

Hun er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, toksikolog og så rådgiver hun blandt andet Fødevarestyrelsen om danskernes indtag af koffein.

Det er netop det høje indhold af koffein, der udgør den helt store forskel, når vi sammenligner energidrikke med andre søde og smagfulde drikke som sodavand og vitamindrik.

Definitionen på en energidrik er ret simpel, nemlig at koffeinindholdet må være helt op til 320 mg per liter i dem i forhold til andre drikke, hvor det maksimale indhold for koffein må være op til 150 mg per liter. Der er også krav om mærkning, når koffeinindholdet kommer op over de 150 mg per liter. Til sammenligning indeholder en almindelig kop filterkaffe 85 mg koffein.

Anbefalinger om koffein

Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne maksimalt indtager 400 mg koffein om dagen. Det svarer til cirka fire kopper kaffe à 2 dl.

DTU Fødevareinstituttet anbefaler, at børn og unge under 18 år maksimalt indtager 2,5 mg koffein pr kg kropsvægt pr dag. Fødevarestyrelsen siger, at unge (15-17 år) tåler op til en lille dåse energidrik om dagen (25 cl). Det er forudsat af, at de ikke får koffein andre steder fra, fx kaffe, te eller cola.

De fleste bivirkninger går i sig selv, når man stopper forbruget

Det er især koffein, der kan give problemer, hvis man får for meget af det, men drikkene kan også indeholde ret meget sukker. Hvis du har et stort indtag af energidrikke, får du samtidigt også for meget sukker. Men det er ikke fordi, at kombinationen af koffein og sukker har en effekt sammen, selvom de hver især har uønskede effekter ved et for stort indtag.

Bivirkningerne fra energidrik ligner dem, man får, hvis man drikker for meget kaffe, for eksempel rastløshed og dårligere søvn. Det skyldes, at koffeinen virker på samme måde i kroppen, uanset om den kommer fra energidrik eller kaffe. Nogen kan bare drikke mere energidrik, fordi de simpelthen synes, den søde energidrik smager bedre på grund af sukkerindholdet, men det er koffeinen i drikken og ikke sukkeret, der gør dig mindre træt og mere opmærksom.

Du kan blive rastløs, nervøs, have kortere lunte og så bliver din søvn påvirket...

Koffeinen bidrager til, at der bliver udskilt mere adrenalin, som øger pulsen og blodtrykket. Derudover øges udskillelsen af dopamin, som er det stof, der får dig til at føle dig godt tilpas. Ifølge den norske rapport er det altså både smagen og den øgede energifølelse, der får folk til at købe energidrikke. Men energidrikken har desværre negative konsekvenser, hvor ikke alle kan ’tilbagerulles’, når først skaden er sket.

– Det ofte høje indhold af sukker i energidrikken kan give skader på tænderne, og de er permanente. Vi ved endnu ikke, hvordan energidrikke kan påvirke hjernen hos børn og unge på lang sigt. Men de effekter, vi kender til i dag, og som kan opleves som bivirkninger, vil forsvinde, når du stopper. Til gengæld har mange rapporteret, at hvis de stopper brat med at drikke energidrik, så får de hovedpine. Den øgede produktion af dopamin giver den rare følelse, og det er den, man kan få en hunger efter. Det vil dog aftage efter et stykke tid, når kroppen har vænnet sig til den nye situation.

Derfor anbefaler Lea Bredsdorff også at trappe stille og roligt ned i energidrik, hvis du vil nedsætte dit indtag, forklarer hun, og pointerer:

– Ernæringsmæssigt er der simpelthen intet godt at hente i energidrik. Så hvis man kan lade være med at drikke energidrik, er det langt det bedste for din krop. Jeg vil meget hellere anbefale at drikke kaffe og te, hvis du vil have koffein, for her er der faktisk nogle sundhedsmæssige gevinster i dem.

Læs også: Det vidste du nok ikke om kaffe

Størst indtag og flest bivirkninger hos børn og unge

Mange børn og unge vil gerne gøre det samme som deres jævnaldrende. Det er – sammen med den søde smag energidrikken har – årsagen til, at børn og unges indtag af energidrikke er steget over årene, og i dag ved man, at børn helt ned til 10 års-alderen drikker den populære drik. Desværre er det også dem, som har nemmest ved at opleve bivirkninger, fordi de kan tåle mindre koffein end voksne.

Som forælder kan du altså holde øje med, om dit barn får for lidt søvn og sover dårligt, for så vil jeg helt klart anbefale at undersøge, om det kan skyldes indtag af energidrik.

Lea Bredsdorff kan altså konstatere, at indtaget af energidrikke er størst hos børn og unge. I forhold til deres bivirkninger er det desværre også her, vi ved mindst, fordi børn traditionelt set aldrig har haft et indtag af særligt meget koffein. Men det har med energidrikkenes indtog på markedet ændret sig.

Hvordan finder du ud af, om dit barn får for meget energidrik?

– Nogle unge har forklaret det som, at de hurtigt får mere energi og så et hurtigt fald igen. De unge får forstyrret hjerterytme, forhøjet blodtryk, hjertebanken, hovedpine, mavepine og kvalme. Det påvirker deres søvn, og på de mentale parametre ser vi effekter som nervøsitet, rastløshed og oplevelsen af at have en kortere lunte. Det er det, de unge selv har oplevet og meldt ind til vores undersøgelse, og det du kan undersøge, om dit barn har, fortæller Lea Bredsdorff, og uddyber:

– Jeg synes, det er vigtigt, at forældre ved, at energidrikke kan have negative bivirkninger for deres børn og unge, især i forhold til søvnen. Hvis de drikker energidrik for tæt på sengetid, vil det forstyrre deres søvn, både når de skal falde i søvn og selve kvaliteten af søvnen. Det kan samtidigt påvirke evnen til at koncentrere sig, når de har sovet dårligt om natten. Som forældre kan du altså holde øje med, om dit barn får for lidt søvn og sover dårligt, for så vil jeg helt klart anbefale at undersøge, om det kan skyldes indtag af energidrik.

Lea Bredsdorff

Hun er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, toksikolog og så rådgiver hun blandt andet Fødevarestyrelsen om danskernes indtag af koffein.

Mere om kost, motion og livsstil

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.