Gå til hovedindhold

Medicin

Udgivet: af Annette Aggerbeck, www.aggerbeck-kommunikation.dk

Medicininteraktioner: Mad, kosttilskud og anden medicin kan påvirke virkningen af din medicin

Din medicins effekt kan blive forstærket eller svækket af anden medicin, men faktisk kan mad, drikke, naturlægemidler og kosttilskud også påvirke effekten. Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du tager medicin.

Har du nogensinde tænkt over, hvordan din medicin egentlig virker, når du tager den sammen med anden medicin, naturlægemidler, mad, drikke eller kosttilskud? Konsekvenserne kan være mere alvorlige, end du måske er klar over. Det kan både være, at din medicin pludselig ikke virker, eller du oplever farlige bivirkninger, der kunne være undgået. Derfor er det vigtigt at vide, hvad du skal være opmærksom på, når du tager medicin. Sådan lyder det fra farmaceut Fjóla Høg Nielsen, der arbejder på Sygehusapotek Fyn, Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus.

- Hvis du tager flere slags medicin, kan virkningen ændres. Nogle former for mad og drikke, ligesom naturlægemidler og kosttilskud kan også ændre medicinens effekt. Det kaldes interaktion, at to eller flere stoffer påvirker hinandens effekt i kroppen. Interaktioner kan forstærke eller svække virkningen af din medicin, siger Fjóla Høg Nielsen.

Alkohol, medicin, mad og kosttilskud kan påvirke din medicin

Interaktioner mellem medicin og andre stoffer kan inddeles i forskellige typer, alt efter hvordan de opstår, og hvordan de påvirker kroppen:

Biologiske interaktioner og kroppens enzymer

Nogle interaktioner skyldes, at der sker ændringer i kroppens enzymfunktion. Enzymer spiller en central rolle i at nedbryde og udskille medicin. Hvis disse enzymer enten stimuleres eller hæmmes, kan det påvirke, hvordan lægemidlet virker. Et eksempel er et langvarigt højt alkoholindtag, der tømmer kroppens enzymreserver. Det kan føre til, at det smertestillende lægemiddel paracetamol omdannes til giftige stoffer i leveren, og det kan resultere i leverskader eller forgiftning.

Medicin og medicin

Der er flere årsager til, at to eller flere slags medicin kan påvirke hinandens virkning. En årsag er for eksempel, at lægemidlerne nedbrydes af de samme enzymer i leveren, og dermed kan de påvirke hinandens effekt. Hvis ét lægemiddel hæmmer enzymets aktivitet, kan det føre til, at det andet lægemiddel nedbrydes langsommere. Det kan få medicinen til at ophobes i kroppen og virke stærkere end normalt. Omvendt, hvis et lægemiddel øger enzymaktiviteten, kan det andet lægemiddel nedbrydes hurtigere, hvilket gør det mindre effektivt, fordi der ikke er nok af det tilbage til at virke som planlagt. Et eksempel på denne type interaktion er mellem warfarin (blodfortyndende medicin) og fluconazol (en svampedræbende medicin). Warfarin nedbrydes i leveren af et enzym kaldet CYP2C9. Hvis fluconazol hæmmer dette enzym, kan warfarin nedbrydes langsommere. Dermed øges risikoen for, at det ophobes i kroppen, og det kan føre til blødninger.

Et andet eksempel på medicin, der kan påvirke hinanden, er warfarin og den smertestillende medicintype NSAID (for eksempel ibuprofen). NSAID blokerer for kroppens evne til at danne de stoffer, der får blodet til at størkne. Det kan øge risikoen for blødninger.

Mad og medicin

Mad kan også spille en rolle for, hvordan din medicin optages og virker. Madens sammensætning og mængden af mavesyre i tarmen kan enten fremme eller hæmme optagelsen af medicin. For eksempel kan kalk i mælkeprodukter binde sig til tetracyklin (antibiotika) i tarmen og mindske optagelsen af medicinen. Et andet eksempel er grapefrugtjuice, der hæmmer visse leverenzymer. Det betyder, at kolesterolmedicinen statiner bliver nedbrudt langsommere, og at mere af medicinen forbliver i blodet i længere tid.

Vitaminer, naturlægemidler og medicin

Naturlægemidler og kosttilskud kan interagere med medicin. For eksempel kan ginkgo biloba øge risikoen for blødninger, hvis det kombineres med blodfortyndende medicin.

Er medicininteraktioner farlige?

- Nogle er uskadelige, mens andre kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. Virkningen af et lægemiddel afhænger ikke kun af selve medicinen, men også af den enkelte persons krop. Derfor kan det være svært selv at vurdere, hvilke interaktioner der er farlige, og hvilke der er uskadelige, siger Fjóla Høg Nielsen.

Effekten af din medicin kan blive påvirket, hvis du tager anden medicin, men den kan også påvirkes af mad og kosttilskud. Det er vigtigt at informere lægen om medicin og kosttilskud, når du begynder på ny medicin.

Medicin med særlig risiko for interaktioner

Visse typer medicin har større risiko for at interagere. Det gælder især blodfortyndende medicin, medicin mod svampeinfektioner og immunundertrykkende behandlinger. Antibiotika, som ofte gives i korte behandlingsforløb, kan også føre til interaktioner.

Lægemidler, der påvirker nervesystemet, kan desuden forstærke hinandens virkninger.

- Beroligende medicin kan for eksempel øge effekten af smertestillende eller antidepressiv medicin og give bivirkninger. Kombinationer af stærkt smertestillende medicin og alkohol kan også være farlige, da begge påvirker nervesystemet på måder, der forstærker hinanden.

Naturlægemidler kan også gøre skade

Fjóla Høg Nielsen gør opmærksom på, at brugere af naturlægemidler ofte ikke betragter behandlingen som ’rigtig medicin’, men at de alligevel kan have alvorlige interaktioner.

- For eksempel kan naturlægemidlet perikon, som bruges mod mild depression, påvirke effekten af immunundertrykkende medicin som tacrolimus. Selvom det kan virke harmløst, er det vigtigt at informere din læge om alle kosttilskud og naturlægemidler, du tager.

Mad og medicin: Interaktioner, du skal kende

Generelt, når det gælder mad og medicin, er det vigtigt for Fjóla Høg Nielsen at understrege, at du skal spise, som du plejer, når du tager medicin, fordi de fleste madinteraktioner ikke er afgørende for, hvordan medicinen virker. Desuden bliver de fleste medicinske behandlinger styret ud fra blodprøver og virkning af medicinen.

Det er kun, hvis du pludselig ændrer kostvaner og begynder at spise meget grønt, at du skal være opmærksom på, at blodfortyndende medicin med indholdsstoffet warfarin kan påvirkes af grøntsager med højt indhold af K-vitamin, for eksempel spinat og broccoli. Det kan reducere medicinens virkning og øge risikoen for blodpropper. Omvendt kan et pludseligt stop i indtaget af K-vitaminrige fødevarer gøre medicinen for kraftig, så blodet har svært ved at størkne. Det kan føre til blødninger. Så spis, som du plejer, når du begynder på en behandling med warfarin, lyder rådet fra Fjóla Høg Nielsen.

Hvornår skal medicin tages i forhold til mad?

- Nogle lægemidler virker bedst på tom mave. Du bør for eksempel ikke tage lægemidler mod knogleskørhed som alendronat, sammen med mad, fordi det kan forhindre optagelsen i kroppen. Generelt kan det være forvirrende at finde ud af, hvornår du skal spise i forhold til medicin. Det er vigtigere, at medicinen tages regelmæssigt og til tiden, end at du bekymrer dig for meget om præcis timing i forhold til måltider. Medicin har som regel god effekt, når du tager den til tiden, uanset om du tager den til et måltid eller mellem måltider, siger Fjóla Høg Nielsen.

Almindelige interaktioner med medicin

  • Warfarin (blodfortyndende medicin) og K-vitamin: Kan mindske effekten af blodfortynding.

  • Tetracyklin (antibiotika) og mælkeprodukter: Calcium kan hæmme optagelsen af medicinen.

  • Grapefrugtjuice og Simvastatin (kolesterolmedicin): Kan øge medicinens koncentration i blodet.

  • Antidepressiva og alkohol: Kan øge hinandens effekt og virke stærkt sløvende samt øge risikoen for bivirkninger.

  • Smertestillende (ibuprofen) og blodfortyndende medicin: Kan give øget risiko for indre blødninger.

Kilde: Fjóla Høg Nielsen, klinisk farmaceut, Sygehusapotek Fyn, Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus

Sådan kan du undgå medicininteraktioner

Det er vigtigt at være opmærksom på mulige interaktioner, både når du starter og afslutter en behandling. Ændringer i din medicin kan ændre balancen mellem lægemidler i kroppen. Så når du starter en ny behandling, skal din eksisterende medicin gennemgås nøje for at undgå problemer. Det samme gælder, når du stopper en behandling, da det også kan påvirke effekten af andre lægemidler.

- For at minimere risikoen for interaktioner er det vigtigt at følge nogle enkle råd. Læs altid indlægssedlen, hvor der står oplysninger om mulige interaktioner. Hvis du er i tvivl om medicininteraktioner, er der flere steder, du kan søge råd. Din læge kan hjælpe med at evaluere din medicinplan og foretage nødvendige justeringer. Apoteket er også et oplagt valg, fordi farmaceuterne her er eksperter i medicin og interaktioner, siger Fjóla Høg Nielsen. På apoteket kan du bestille tid en gennemgang af din medicin. Her kan I blandt andet tale om mulige interaktioner, om medicinens virkning og bivirkninger ved medicinen. Der er et mindre gebyr for medicingennemgang. Du kan få oplyst prisen hos dit lokale apotek. Find kontaktoplysninger på dit lokale apotek her.

Sådan tjekker du medicininteraktioner

Disse internetsider er gode værktøjer til at få styr på, om din medicin interagerer, så du kan undgå farlige kombinationer:

  • Hvis du bruger app'en MedicinTjekker, vil du få besked, hvis nogle af dine medicinpræparater påvirker hinanden, da MedicinTjekker taler sammen med Lægemiddelstyrelsens interaktionsdatabase. Hent app'en her: https://www.sygeforsikring.dk/medicintjekker. Den er gratis og uden kommercielle interesser.

  • Besøg også Lægemiddelstyrelsens side https://www.medicinkombination.dk/. Her kan du søge på samtidig brug af medicin, naturlægemidler, stærke vitaminer og mineraler og grapefrugtjuice.

Mere om medicin

Se flere artikler om emnet

Nyt & Sundt - ny viden om din sundhed

Nyt & Sundt produceres i samarbejde med Netdoktor, som er ansvarlig for indholdet. Artiklerne i Nyt & Sundt belyser ikke nødvendigvis de enkelte emner (herunder symptomer, udredning og behandling) udtømmende, og indholdet må kun bruges som supplement og ikke som erstatning for professional rådgivning og behandling af en faglig ekspert på området. Eksperternes ytringer og eventuelle holdninger er ikke et udtryk for Sygeforsikringen "danmark"s holdning til et givent emne.

Læs mere om Nyt & Sundt

SymptomTjekker

Danmarks første avancerede symptomtjekker, den er udviklet af læger og understøttet af kunstig intelligens. Prøv den anonymt og gratis.

Prøv symptomtjekker

Mere fra Sygeforsikringen "danmark"

Hvordan er det at gå rundt med en sygdom, når andre ikke kan se den?

Vi sætter fokus på, hvordan det er at leve med en usynlig sygdom, og giver mikrofonen til nogle af de danskere, der hver dag lever med en skjult lidelse.

Tjek din medicin og hold styr på dit indtag

Alt omkring din medicin - trygt og anonymt. Bliv klogere på din medicin og hold styr på den medicin, du har brug for.

Bliv medlem af danmark

Når du melder dig ind i ”danmark”, giver du dit helbred en forsikring. Og er du først medlem, kan det blive et livslangt bekendtskab, for der er ingen udløbsdato på dit medlemskab.